• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada dala rok: Opštinama 30 dana da izbace pečate

Izvor mondo.rs

Nadamo se jedna od poslednjih vesti o ukidanju obaveze pečata, ukinute inače zakonom 2011. godine, pa 2014... - Vlada naložila državnim organima i firmama da izmene svoje pravilnike i izbace pečatiranje.

 Vlada dala rok opštinama da izbace pečate Izvor: MONDO/Stefan Stojanović
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Vlada je usvojila zaključak kojim se organima državne uprave nalaže da pripreme izmene i dopune propisa i akata kojim će biti ukinuta obavezna primena pečata u poslovanju privrednih subjekata.

"Organima državne uprave, organizacijama sa javnim ovlašćenjima i javnim preduzećima čiji je osnivač Republika naloženo je da u roku od 30 dana izmene sopstvene interne akte i obrasce koji propisuju obaveznu primenu pečata u poslovanju. Ovim se menja praksa obaveznog pečatiranja, koja nije bila zasnovana na zakonu, ali se primenjuje zbog velikog broja donetih propisa", piše u saopštenju.

Pečatiran "print" nije original

Zakon o elektronskom dokumentu u članu 5 stav 3, kaže "Elektronski dokument koji je izvorno nastao u elektronskom obliku smatra se originalom". To znači da je elektronski dokument koji se odštampa, pa čak i pečatira i potpiše , ipak kopija jer original je samo u elektronskom obliku i tako se mora i arhivirati i čuvati.

A nije da su dosad državni organi bili neobavešteni. Zakon o platnim uslugama je odavno promenjen( 2014. godine, a pečat , u stvari, nije obavezan za firme još od 2011. godine i donošenja Zakona o privrednim društvima), a krajem decembra 2017. godine, ministar finansija Dušan Vujović i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, potpisali su čak Objašnjenje u vezi sa izdavanjem i knjiženjem računa (faktura) u papirnom i elektronskom obliku bez upotrebe pečata i potpisa, saopštila je tada vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Pre toga je, od 1. oktobra, data obaveza pre svega banaka, da primaju dokumenta, tj, platne naloge firmi, i kada oni nisu overeni pečatom.

Takođe, članom 9. Zakona o računovodstvu (još od 2013. godine) uređeno je da se kao validan dokument za knjiženje može koristiti i elektronski dokument, ako ima neku identifikacionu oznaku lica koje je izdalo dokument (potpis, faksimil, ime i prezime, elektronski potpis i sl.).

Papirne fakture konačno odlaze u istoriju?

U članu 42. Zakona o porezu na dodatu vrednost, koji reguliše izdavanje i obavezne elemente računa, pečat i potpis nisu navedeni kao obavezni elementi računa.

I tako dalje, i tako dalje... ali "pečat i potpis" se i, kao što smo toliko puta rekli, i dalje "ne daju".

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bo

17 papira sam morao potpisati da bih mogao donositi firmine naloge u banku. Jedino mi krvnu grupu nisu tražili. Tako da od ovog realno nema ništa

special image