• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cena nafte pala na 104,95 dolara za barel

Cena sirove nafte je u utorak na svetskim berzama pala za 1,39 dolara, odnosno na 104,95 dolara po barelu.

Sirova nafta je u utorak na svetskim berzama u jednom trenutku pojeftinila na najniži iznos u poslednjih pet meseci, da bi kasnije neznatno poskupela, a pad je posledica jačanja američke valute i očekivanja da Organizacija zemalja izvoznica nafte neće danas na sastanku u Beču odlučiti da smanji trenutnu proizvodnju.

Cena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u oktobru je u utorak na Njujorškoj robnoj berzi pala za 1,39 dolara, na 104,95 dolara po barelu, nakon što je u jednom trenutku bila na petomesečnom minimumu od 104,23 dolara, a evropska "brent" nafta je istovremeno na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila 1,41 dolar na 102,03 dolara za barel, preneo je Rojters.

Jačanje dolara na jednogodišnji rekord, u odnosu na korpu drugih valuta, je uticalo na smanjeno interesovanje trgovaca za kupovinu sirovina, što je dovelo do njihovog pojeftinjenja.

Cena nafte je sklona padu uprkos potencijalnoj opasnosti od uragana Ajk, koji se zaputio prema Meksičkom zalivu i tamošnjim naftnim platformama, gde se dobija četvrtina ukupne američke produkcije sirove nafte i 15 odsto prirodnog gasa.

"Da nema uragana, barel nafte bi sada koštao manje od 100 dolara, uzimajući u obzir trenutni trend", izjavio je menadžer tokijskog fonda "Astmaks", Tecu Emori.

Nafta je pojeftinila gotovo 30 odsto u odnosu na rekord od 11. jula od 147,27 dolara za barel, delimično zbog pada tražnje u najvećem svetskom potrošaču energenata, SAD, čija se privreda bori da izbegne recesiju.
Članice OPEK izražavaju zabrinutost zbog sve veće ponude nafte na tržištu, ali se ne očekuje da će danas na sastanku u Beču otići tako daleko da donesu odluku o smanjenju proizvodnje.

Ministar energetike najvećeg svetskog izvoznika nafte, Saudijske Arabije, Ali al-Naimi je izjavio da je tržište tog energenta prilično dobro izbalansirano. "Mislim da je tržište uravnoteženo, a zalihe su zadovoljavajuće", istakao je on.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image