• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo zašto ne mora da pojeftini gorivo

Izvor Tanjug

Inflacija u Srbiji je porasla u maju za 0,6 odsto u odnosu na april, dok u poređenju sa istim mesecom prošle godine beleži rast od 2,1 odsto.

Republički zavod za statistiku objavio je da su potrošačke cene robe i usluga u maju bile veće za 1,8 procenata u poređenju sa decembrom 2017. godine.

Izvor: Ilustracija MONDO

U maju su, na mesečnom nivou, poskupeli transport za 1,4 odsto, hrana i bezalkoholna pića za 1,2 odsto, zdravstvo i restorani i hoteli za po 0,5 odsto, odeća i obuća za 0,3 odsto, a rekreacija i kultura za 0,2 odsto.

S druge strane, pad cena je zabeležen u grupi Komunikacije od 0,5 odsto.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Šta kaže Vučić o protestima zbog cene goriva

Ovakva inflacija koja je praktično za 50 odsto manja od planiranih 3% (plus/minus 1,5 poena) jedan je od razloga zbog kojih može da ne dođe do smanjenja cena goriva umanjenjem akciza a time i poreskih prihoda od goriva.

Jeste da je mesečni skok u godišnjoj inflaciji veliki, u aprilu je ona bila samo 1,1 odsto, ali još je daleko od alarmantnog nivoa.

Sve najave ekonomista da sve cene moraju da porastu kada raste cena goriva, pokazale su se kao paušalne i "teorijske". Gorivo je od početka godine poskupelo oko 5%, a inflacija je i dalje daleko ispod planirane. A prema očekivanoj inflaciji i prognoziranom rastu BDP-a, planirana je i celokupna državna kasa.

Komentari 23

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gavra

Koliko auta po BG-u ima samo jednog putnika.Nije gorivo skupo.

Jovs

Ajd ne lupajte!

Zile

Ja sam za povecanje.Daj cenu 200 din.za litar.Malo je 150 ,160 din.Aj da zaokruzimo.Sta je to za nas.Mi smo bogati.Imamo vise od Severne Koreje bre.A bogatiji smo i od Konga i Liberije.Ljudi glasaju za ovakvu politiku.Bice bolje za 20 godina.Aj..

special image