• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Manja rupa u novčaniku: Fali nam samo 1.100 RSD

Izvor MONDO/Tanjug

Prosečno srpsko domaćinstvo potrošilo je u prvom tromesečju ove godine 63.620 dinara, što je za 1.100 dinara više nego što je zaradilo u novcu i naturi, kaže zvanična statistika.

 Potrošnja domaćinstva - nedostaje 1.100 dinara mesečno u 2017. Izvor: Petar Stojanović, MONDO
Ilustracija
Izvor: Petar Stojanović, MONDO

Na večitu misteriju kako potrošimo više nego što zaradimo (jer i pozajmica i kredit se u "knjigovodstvu" vode kao prihod) možda nikada nećemo dobiti odgovor, ali je za utehu da nam se "rupa" između onog što imamo i onoga što potrošimo, izgleda, smanjuje.

Izvor: Ilustracija MONDO

Prošle godine u drugom tromesečju "minus" je bio 1.282 dinara (60.195 dinara prihoda i 61.477 dinar rashoda), tako da se rupa u novčaniku procentualno smanjila sa 2,2 na 1,8 odsto.

Republički zavod za statistiku kaže da su prosečni prihodi bili za 4% veći nego u istom periodu prethodne godine, a troškovi za ličnu potrošnju domaćinstava veći za 3,7%.

Najveći udeo u mesečnim prihodima imala su primanja iz redovnog radnog odnosa (48,7%), penzije (32,3 odsto), prihodi od poljoprivrede, lova i ribolova (4,9%), naturalna potrošnja (3,2%), prihodi van redovnog radnog odnosa (2,6%), primanja od socijalnog osiguranja (2,6%), ostala primanja (3,0% i prihodi iz ostalih izvora 2,7%).

Evo koliko novca troši prosečno srpsko domaćinstvo

Najveći izdaci domaćinstava bili su za hranu i bezalkoholna pića sa udelom od 34%, i za stanovanje, vodu, električnu energiju, gas i ostala goriva - 17,4%.

Izvor: Ilustracija MONDO

Slede izdaci za transport sa učešćem od 9,3%, za ostale lične predmete i ostale usluge 6,0%, za komunikacije (5,4%), za odeću i obuću (5,3%), za rekreaciju i kulturu (4,5%), za alkoholna pića i duvan (4,5%), za zdravlje (4,4%), za opremu za stan i tekuće održavanje (4,3%), a 4,9% čine izdaci za ostale grupe lične potrošnje.

Od ukupnog broja domaćinstava predviđenih za anketiranje u četvrtom kvartalu (2.214 za Srbiju), anketirano je 1.585 domaćinstava.

Komentari 26

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Милан

Слика и прилика нашег народа: кука онај што има 100 хиљада, исто као и онај што има 70 хиљада као и онај са 30 хиљада - наравно ником није довољно. Да им даш по 300 хиљада опет би кукали - кукаван народ па је таква и држава

SK!

Kako kome

Ludaaa

Uđite u bilo koju kladionicu-kockarnicu, videćete koliko ljudi zapravo “nemaju”. Ne kažem da živimo krasno, ali videćete na šta ide novac vašeg muža-sina.

special image