• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako motivisati radnika genijalca?

Natprosečni radnici su velika prednost za kompaniju, ali je prava veština s njima znati sarađivati.

Natprosečno produktivni radnici imaju volju, motivaciju, strast i energiju za pokretanje velikih projekata, a neretko entuzijazmom i predanošću za sobom povedu i celo preduzeće. Oni se očigledno razlikuju od drugih zaposlenih pa ih treba i voditi na drugačiji način. Njima su potrebni drugačiji podsticaji i nagrade.

Takvi zaposleni u stanju su da rade suludo dugo, imaju ponekad nerealna očekivanja, a do uspeha žele da dođu po svaku cenu. Bez odgovarajućeg vođenja postoji opasnost da takvi zaposleni postanu opsednuti svojim ciljevima, disfunkcionalni, nesposobni za saradnju s timom i na kraju - neproduktivni.

Natprosečni radnici lako gube strpljenje za saradnike koji ne rade kao i oni. Mnogi od njih imaju problema sa socijalnim kontaktima, a posebno su tanki sa živcima s radnicima koji ne rade dobro svoj posao, otežu ili su, jednostavno, manjih sposobnosti. Kod genijalaca važi samo olimpijsko geslo „brže, više, jače“.

Takođe, oni imaju visoka očekivanja, prvenstveno od sebe. Uz povereni posao preuzeće i druge obaveze, ne zato što žele veću platu nego zato što ne mogu da gledaju kako posao čeka, a niko ga ne radi. A pri svakom poslu pokušaće da nađu način kako ga obaviti brže i bolje.

To je možda najveći problem u njihovoj interakciji s okolinom. Izvrsni radnici ne podnose duga objašnjavanja i rasprave, a posebno im dižu pritisak jednostavna pitanja. Oni svoj posao, zanat, znaju izvrsno, koncentrisani su na više ciljeve i ne nameravaju nekog da uče kako da radi.

Genijalci dobro procenjuju. Zbog svoje filozofije da sve mora biti bolje i efikasnije i zbog svoje urođene sposobnosti za inovacije, genijalci dobro procenjuju razne situacije.

Oni odlično povezuju male i velike stvari, pa mogu da procene kako će neki naizgled mali postupak uticati na ceo projekt ili kompaniju.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image