• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

S budžetima muljaju baš sve opštine u Srbiji?

Izvor Beta

Predsednik Državne revizorske institucije Duško Pejović izjavio je danas da nijedna lokalna samuprava u Srbiji nije dobila pozitivnu ocenu državnih revizora o finansijskom poslovanju. Najveće nepravilnosti kod javnih nabavki i plata.


Pejović je na skupu u Beogradu kazao da je od 2009. godine DRI uradio ukupno 1.000 izveštaja, da se polovina odnosi na jedinice lokalne samuprave koje su najčešće dobile ocenu "rezerva".

Građanima važno gde idu njihove pare

Pejović je kazao da je revizija svrsishodnosti veoma važna, jer mnoge poslovne odluke mogu biti dobro proknjižene i planirane, ali da nisu donele željeni rezultate. "Građane mnogo ne interesuju knjiženja, ali da li je nešto urađeno svrsishodno to ih jako interesuje, da li je usluga za koju su dali svoje pare kvalitetna, u koje namene su otišla i na kraju da li je dobijen planirani rezultat", naveo je predsednik DRI.

"Nažalost nijedna lokalna samuprava nije dobila pozitivnu ocenu", rekao je Pejović na skupu u Beogradu, gde je sedam lokalnih samouprava potpisalo ugovore o saradnji o unapređenju dobre uprave i borbi protiv korupcije, pod pokroviteljstvom USAID-a.

On je rekao da revizori mogu da daju četiri ocene: pozitivnu, negativnu, rezervu i da se uzdrže od davanja ocena.

"Da bi izveštaji bili pozitivno ocenjeni to znači da oni treba da budu iskazani istinito, objektivno i pouzdano. To znači da ili nema odstupanja ili da mi utvrdimo da su ta odstupanja manjeg obima i značaja. Negativna cena je kada su ta odstupanja veoma velika, rezerva je kada je između pozitvine i negativne ocene, a uzdržavamo se u posebnim uslovima kada na primer nemamo dovoljno dokumenata", rekao je Pejović.

On je rekao da bi lokalne samouprave trebalo da imaju efikasnije interne kontrole, jer "kontrola treba da bude brana budućim nepravilnostima" i da očekuje da će u tome pomoći projekat USAID-a.

A OD NAREDNE GODINE - JOŠ BOLJA KONTROLA

Pejović je najavio da će od naredne godine, a zahvaljujući sporazumu sa USAID, Državna revizorska institucija menjati svoj strateški plan i načine kontrole.

Dosad je DRI sprovodio kombinovanu reviziju, koja je bila spora i na izveštaje se čekalo do kraja godine.

U Užicu se malo "zabrojali": Sve u plusu a u stvari...

Pejović je kazao da će se ubuduće raditi tri revizije - revizija finansijskog poslovanja, pravilnosti i svrsishodnosti.

Revizija finasijskog poslovanja, podrazumevaće kontrolu prema budžetskom kalendaru, dok će revizija pravilnosti poslovanja podrazumevati kontrolu obračuna plata, javnih nabavki koje su činile od 60 do 80 odsto nepravilnosti u radu lokalnih samouprava.

DRI: Javne nabavke i dalje rak-rana

Najviše promena donosi uvođenje sistema revizije svrsishodnosti za koje je obuke prošlo 48 revizora, što će omogućiti formiranje 12 timova koji će rad lokalnih samouprava ispitivati po 12 tema.


Komentari 47

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pera

Ne muljaju opštine nego SNS u svim opštinama. Izgleda takav je celokupan kadar SNS.

Rasa

Ima nekoliko opstina gde je drzava reagovala kad je uocila nepravilnosti.

kontesanera

Javne nabavke se spovode u skladu sa Zkonom o javnim nabavkama i sve je transparentno i dospuno građanima Srbije.

special image