• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vojvodina sve skuplja, Šumadija sve jeftinija

Izvor Tanjug

Cena poljoprivrednog zemljišta u Srbiji od 2016. godine porasla je u nekim regionima i do 20 odsto, a ovaj rast zabeležen je u mnogim okruzima Vojvodine, ali ne i u Šumadiji i južnoj i istočnoj Srbiji.

Na jugu vrednost hektara na tržištu stagnira pa čak i opada, piše "Politika".

Plodne oranice u okolini Novog Sada, tačnije u Južnobačkom okrugu i dalje su najskuplje i uglavnom je do njih teško doći, navodi beogradski list.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u prvoj polovini prošle godine prosečna cena hektara u okolini Srbobrana, Temerina, Bačke Palanke, Bečeja, Vrbasa i Titela bila je 10.100 evra.

Koliko Srbije poseduju Mađari, Hrvati, Arapi...

To je gotovo tri puta više od prosečne cene poljoprivrednog zemljišta u južnoj i istočnoj Srbiji, gde je hektar 2016. u proseku koštao 3.500 evra dok je prošle godine vredeo 3.300 evra.

Zemlja u Šumadiji je nešto skuplja pa je hektar u proseku koštao 3.850 evra.

Zvanične cene obračunavaju se na osnovu iznosa iz kupoprodajnih ugovora, a poznavaoci tržišta ističu da se često mogu uzeti sa rezervom, jer se iznosi transakcija u ugovorima često fingiraju na niže pa i više vrednosti iz raznih razloga.

HAJ-TEK ČUDO: Dronovi i roboti na oranicama Srbije

Cena poljoprivrednog zemljišta u Srbiji trenutno je znatno viša nego u okruženju, ali ne i u odnosu na visokorazvijene poljoprivredne države EU, napominje "Politika".

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Paznja

(Su, su, Sumadijo - Buba M.)

Mišo

Umesto da sumadija sa glavnim gradom kragujevcom bude najrazvijenija regija srbije, ovi su je zavili u crno. Samo polako bice uskoro ona parola Sumadija nasa dika bice nezavisna republika!

Mm

Vojvodina kao autonomni region ima prava na dodatne subvencije iz evropskog fonda na koji ostatak Srbije nema pravo. Naravno cena zavisi od brojnih faktora, šta može da se uzgaja, da li već postoji zasad, drenaza, sistem za navodnjavanje. Mnogi uz zemlju daju i mehanizaciju. Zato nije ista cena zemljista.

special image