• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ukinuta uredba, poskupeo "narodni" hleb

Izvor MONDO/Beta

Čim je ukinuta uredba o "socijalnoj" ceni vekna hleba od sutra će se u Nišu prodavati po novoj većoj ceni - 35 dinara.

  Skuplji hleb u Nišu, najjeftinija vekna koštaće 35 dinara Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac
Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Cena te osnovne namirnice do sada se kretala od 28 do 30 dinara, a niški pekari će pored "narodnog" poskupeti za pet dinara i sve ostale vrsta hleba.

Predsednik Unije pekara Niša Bratislav Vukadinović rekao je da su uzroci poskupljenja više cene žita i električne energije koju plaćaju proizvođači.

Ljajić: Nije zbog Uredbe

Da najavljena poskupljenja cene hleba u nekim pekarama nemaju nikakve veze sa ukidanjem Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna "tipa 500" i do toga je došlo isključivo zbog poskupljenja cene pšenice, a samim tim i brašna, izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić. "Povećanje cene hleba u pojedinim pekarama u Nišu nema apsolutno nikave veze, niti se moze povezati sa ukidanjem Uredbe koja je određivala maksimalnu cenu vekne od 46 dinara, a poskupljenja u ovom gradu su ispod tog nivoa", rekao je Ljajić za Tanjug. Ministar je objasnio da je do tog poskupljenja došlo isključivo zbog cena pšenice sa 21 na 23 dinara, što je sa sobom povuklo i poskupljenje cene brašna sa 26 na 28, odnosno sa 28 na 30 dinara u zavisnosti od kvaliteta. Ljajić objašnjava i da Srbija trenutno ima najskuplju pšenicu od svih zemalja u okruženju, jer su je naši prodavci i proizvođači uskladištili očekujući bolju cenu i ponudu.

"Cena žita na tržištu porasla je od prošlog leta sa 16 na 23 dinara. Uprkos tom poskupljenju, na tržištu ima vrlo malo domaćeg žita jer se izvozi. Očekujemo uvoz, a cena uvoznog žita sigurno neće biti manja od domaćeg", rekao je Vukadinović agenciji Beta.

On je kazao da bi pekari, ukoliko bi zadržali postojeće cene hleba, ostvarivali gubitke dok će sa novom cenom hleba ostvarivati "prostu reprodukciju".

UKINUTA UREDBA: Hleb sad može da košta koliko se hoće

Vukadinović je podsetio da su pekari prema pre neki dan ukinutoj uredbi Vlade imali pravo da veknu prodaju po ceni od 46 dinara, ali da su se odlučili za minimalno poskupljenje kako bi hleb bio dostupan svim građanima.

Prema njegovim rečima, hleb u Nišu mogao bi uskoro dodatno da poskupi ukoliko grad ne odustane od namere da od 1. marta naplaćuje taksu za isticanje imena firme, odnosno "brendiranje".

"Odlukom grada predviđeno je da sve radnje, pored firmarine, plaćaju i isticanje reklame a to bi vlasnike koštalo od 20 do 50 dinara dnevno po kvadratu reklame. Pored toga vlasnici bi morali da plate izradu projekta reklame a to bi bio dodatni namet po radnji od 50 do 150 evra", kazao je Vukadinović.

On je istakao da vlasnici pojedinih pekara i drugih radnji već skidaju reklame sa izloga, ali da se većina preduzetnika nada da će grad poništiti tu odluku, jer bi u protivnom taj trošak osetiti potrošači.

U četvrtak je prestala da važi odluka doneta 2010. godine, čija je primena od tada redovno produžavana. S prestankom važenja Uredbe pekari više nemaju obavezu ni da prave 30 odsto "socijalnog" hleba u odnosu na celokupnu proizvodnju hleba.

Ukidanje, koje su inicirali pekari, je u resornom ministarstvu obrazloženo time da je taj hleb na tržištu ionako mnogo jeftiniji od propisanog, i da ne očekuju njegovo poskupljenje.

Komentari 21

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

dufko

Ljudi jedu sendviče, ne treba im hleb

Bugarski voz

@dufko A malo imućniji imaju i prilog,a tek oni iz go-sns e oni imaju jagnjeće. praseće....

Kolumbo

Koja je logika da izvozis svoju psenicu ,a uvozis tudju po skupljoj ceni ? Neko objasnjenje

special image