• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Organska hrana će i kod nas stvarno biti organska!?

Izvor MONDO/Tanjug

Organska hrana je već neko vreme hit u Evropi, pa je došlo vreme da zbog ekspanzije EU promeni pravila igre i pojača kontrolu. Da li će se i kako to odraziti na situaciju kod nas, gde svašta prolazi kao "potpuno prirodno" i "organsko".

 Nova Uredba EU o kontroli organske hrane Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac
Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Nova uredba EU - Uredbu o organskoj proizvodnji i obeležavanju organskih proizvoda - uvodi detaljnije zahteve za kontrolu organskih proizvoda, a specifične kontrole organske proizvodnje biće dopunjene novim pravilima o zvaničnim kontrolama duž poljoprivredno-prehrambenog lanca, popularnog "od njive do trpeze".

Pored grupne sertifikacije za poljoprivrednike, koji će moći da prodaju svoje proizvode samo preko grupnog sertifikata i posebnih kriterijuma za definisanje kategorija poljoprivrednika koji joj se mogu pridružiti, druga novina je da godišnja inspekcijska kontrola na terenu neće biti obavezna za sve, već će se bazirati na analizi rizika.

Ide nam najviše voće

Srbija organske proizvode najviše izvozi u Nemačku, Holandiju, Italiju i Francusku, i to smrznute organske maline i kupine, koncentrat jabuke i suvu šljivu. Primetan je rast površina pod organskom proizvodnjom od 2011. do 2015. godine, kada su one povećane gotovo dva i po puta, sa 6.335 na 15.298 hektara.

Tako će niskorizične farme ili objekti biti kontrolisani i pregledani svakih 24 meseca, a ne svake godine.

U skladu sa novim propisima EU upotreba prirodnih aroma u preradi organskih proizvoda biće jako ogranicena. Danas su dozvoljeni svi prirodni ukusi, dok će od 2021. godine u preradi organskih proizvoda moći da se koriste samo prirodni ukusi koji potiču iz navedenih sastojaka. Na primer, dozvoljena je samo "prirodna aroma limuna", što znači da je aroma najmanje 95 odsto dobijena od limuna.

Takođe, detaljno će biti propisana pravila za dobijanje organskih aroma.

Novom regulativom EU biće propisana i ograničena lista proizvoda za čišćenje i dezinfekciju tehnoloških linija.

Jedna od novina se odnosi i na proizvod identifikovan kao proizvod iz "poljoprivrede EU", tako da će minimalni procenat sastojaka koji su poreklom iz EU biti 95 odsto, umesto 98 odsto sastojaka, kako je sada propisano, s tim da je data mogućnost da se pomene i region u kome se sastojak uzgaja.

Organska hrana nije zdravija?

U skladu sa novim propisima Unije, subjekti u maloprodaji koji prodaju prethodno upakovane organske proizvode neće morati da se sertifikuju, ali će biti podvrgnuti proverama u skladu sa zakonom o opštim službenim kontrolama.

A SRBIJA?

Izvoz organskih proizvoda iz Srbije u zemlje EU premašio je 23 miliona evra godišnje, tako da i Srbija, ako već ne zbog zdravlja svojih građana, mora da povede računa o oovom rastućem sektoru.

Nakon osnovne Uredbe o organskoj proizvodnji i obeležavanju organskih proizvoda, očekuje se da će u naredne dve godine uslediti niz uredbi u EU koje će detaljnije definisati organsku proizvodnju, kontrolu i sertifikaciju, kao i obeležavanje organskih proizvoda, a novi propisi EU će, inače, početi da se primenjuju od 1. januara 2021. godine.

Za to se spremaju i nadležni u Srbiji i najavljuju usvajanje izmena i dopuna Pravilnika o kontroli i sertifikaciji u organskoj proizvodnji i metodama organske proizvodnje.

Podsticaji države

Radi intenzivnijeg razvoja organske proizvodnje država daje podsticaje koji su u 2019. višestruko uvećani u odnosu na 2018. godinu, a u Ministarstvu kažu da se ove godine očekuje i usvajanje izmena i dopuna Pravilnika o kontroli i sertifikaciji u organskoj proizvodnji i metodama organske proizvodnje, koje u velikoj meri treba da unaprede organsku proizvodnju u Srbiji.

U Ministarstvu poljoprivrede Srbije za Tanjug navode da harmonizacija propisa iz oblasti organske proizvodnje sa propisima Unije treba da olakša srpskim proizvođačima pristup tržištu EU.

Izmenama Pravilnika, koje su urađene sa ekspertima u okviru tvining projekta koji je odobrila Evropska komisija, detaljnije će se propisati način kontrole organskih proizvođača, kao i mere koje se preduzimaju u slučaju utvrđenih nepravilnosti.

Urediće, kažu u Ministarstvu, jednu potpuno novu oblast vezanu za organsku proizvodnju vina i propisati tehnološke postupke prerade i proizvode i supstance koji se koriste u organskoj proizvodnji vina.

Takođe, izmenama i dopunama Pravilnika revidiraće se spisak aktivnih supstanci koje se nalaze u sredstvima za zaštitu bilja koja su dozvoljena za upotrebu u organskoj proizvodnji.

To će, navode u Ministarstvu, doprineti da se lista sredstava za zaštitu bilja za organsku proizvodnju proširi, a proizvođačima olakša sama proizvodnja, s obzirom na činjenicu da je na našem tržištu evidentan mali broj ovih sredstava.

Da li su organska jaja zdravija od "običnih"

U Ministarstvu objašnjavaju da će novi propisi EU omogućiti da sistem kontrole bude ojačan zahvaljujući strožim merama predostrožnosti i detaljnim proverama zasnovanim na proceni rizika u celom lancu snabdevanja.

Cilj je da se jačanjem sistema kontrole poveća poverenje potrošača i spreče prevare, na način da se jasnije definišu kontrolne mere i uloge, kao i odgovornosti različitih kontrolnih subjekata.

Organska proizvodnja - hod po mukama

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Korto

A za sirotinju GMO...

Garrosh

Ahahah organsko u Srbiji

Ka

Po meni jedina organska hrana moze biti ono sto bi se uzgojilo u labaratoriskim strogo kontrolisanim uslovima sve sto je izlozeno spoljnoj sredini zagadjeno je zavisno od stepena ili podložno zagadjenju , ako i uzorci doneti sa Mont Everesta pokazuju prisustvo zagadjivaca nus produkata tehnoloske industrije covecanstva sta da pricamo dalje.😒

special image