Žumance je žumance, ili ipak ima razlike?
Jaja su odlican izbor za dorucak, narocito ako jedete kuvana ili poširana, tako da izbegnete dodavanje masti od ranog jutra.
Ali, da li ima razlike izmedu organskih i "obicnih" jaja? Odnosno, da li uslovi života koka nosilja uticu na nutritivnu vrednost jaja?
Pa… ne nužno. I ne previše.
U suštini, jaja su jaja, ali jaja koje nose kokoške koje se slobodno krecu i "kljucaju" imaju nešto bolji nutritivni profil od onih koja nose koke kojima je kretanje ograniceno.
Kokoške koje "kljucaju", hrane se insektima, zrnevljem, biljkama, i zato njihova jaja imaju širi spektar nutrijenata, dok kokoške koje žive u kavezima jedu hranu koja je manje raznovrsna, iako i ona "pokriva" sve što je neophodno.
Ali, ima tu još jedna važna stvar: kokoške koje se slobodno krecu imaju znatno niži nivo kortizola od onih kojima je kretanje ograniceno, tako da su i njihova jaja zdravija jer su i one zdravije, prenosi "Metro".
Boja žumanceta može donekle da ukaže na nutritivni profil jaja. Žumance je izvor luetina i zeaksantina, dva važna antioksidanta koji su znacajni za zdravlje oka. Što je tamnije žumance, viši je nivo ovih antioksidanata.
Kokoške koje se ne krecu slobodno i žive na industijskoj živinskoj hrani nose jaja sa svetlijim žumancetom, jer u njihovoj ishrani nema (ukusnih) bubica i travcica.
U cemu je razlika? Organska jaja nose kokoške koje se slobodno krecu i hrane na prostoru koji nije tretiran hemikalijama, ali važno je napomenuti i da se tim kokoškama ne daju hormoni koji podsticu rast i dobijanje na težini.
Ako želite da budete sigurni da vam nece zafaliti vitamina D, jaja kokošaka sa organskih gazdinstava su bolji izbor, jer su istraživanja pokazala da jaja koka koje vreme provode na suncu mogu da sadrže i do šest puta više vitamina D od "obicnih" jaja.
Razlike u nutritivnoj vrednosti nisu dramaticne, ali… možete to da gledate onako, ljudski: srecnije koke nose zdravija jaja.