• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Kini potpisani važni sporazumi za Srbiju

Izvor Beta

Potpisani ugovori za izgradnju autoputa Preljina-Požega i deonicu brze pruge


Ugovori o izgradnji autoputa Preljina-Požega na Koridoru 11 i modernizaciji i rekonstrukciji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta od Novog Sada do Subotice, potpisani su u Pekingu, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Kako je navedeno, ugovore o kreditu za te projekte sa kineskom Eksim bankom potpisao je ministar finansija Siniša Mali, u prisustvu predsednika Srbije i Kine, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga.

"Ovi ugovori nam donose sigurnost koja garantuje da će značajni infrastrukturni projekti biti završeni. Izmedju ostalog, zahvaljujući opremljenoj infrastrukturi, koja uključuje bolju saobraćajnu povezanost, bićemo još atraktivniji za investitore. To će dalje doprineti i razvoju turizma u tom delu Srbije", rekao je ministar Mali.

Koridor 11 je bitan i za povezivanje sa Crnom Gorom i Jadranom, što će nam olakšati transport, i značajno unaprediti trgovinu u regionu, dodao je ministar. "Izgradnja dve preostale deonice Preljina – Požega, dužine 30,9 kilometara i Požega – Boljare, dužine 107 kilometara, neophodna je ; da bi se završio kompletan autoput, ukupne dužine 258 kilometara, do granice sa Crnom Gorom", kazao je Mali.

On je objasnio da ugovor podrazumeva izuzetno povoljne uslove, koji su dobijeni pre svega, zahvaljujući dugogodišnjem strateškom partnerstvu i odličnim ekonomskim vezama sa Kinom.

Mali je dodao da je sa kineskim partnerima razgovarano i o drugim važnim projektima u čiju realizaciju će i oni biti uključeni.

Ministar finansija je istakao da kineski investitori u Srbiji vide odličnog i pouzdanog partnera, za koga su sigurni da će realizovati postignute dogovore i naveo da je od izuzetnog značaja i ugovor o finansiranju modernizacije i rekonstrukcije madjarsko – srpske železničke pruge na teritoriji Srbije, takodje potpisan sa Eskim bankom.

"Reč je o deonici Novi Sad-Subotica-državna granica Kelebija. Kinezima je od izuzetnog značaja železnica i tranzit robe od luke Pirej ka Evropi. Tu je Srbija ključna tranzitna zemlja, koja može da ostvari značajne benefite, odnosno tranzitne prihode", naveo je Mali.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da je deonica Novi Sad-Subotica treća deonica brze pruge Beograd-Budimpešta na teritoriji Srbije, duga 108,2 kilometra, za čiju izgradnju je prošle godine potpisan komercijalni ugovor sa konzorcijumom kineskih kompanija Čajna komjunikejšens end konstrakšen kompani (CCCC) i Čajna rejlvej internešenel, vredan 1,16 milijardi dolara.

"Za ovu deonicu je najvećim delom pripremljena tehnička dokumentacija, a očekujemo da krajem godine počnu radovi, koji će trajati oko dve i po godine", rekla je Mihajlović koja boravi u zvaničnoj poseti Kini, kao deo državne delegacije koju predvodi predsednik Srbije.

Deonica Preljina-Požega duga je 30,9 kilometara, a vrednost radova, koje će izvoditi kineska kompanija CCCC je 450 miliona evra.

"Na ovoj deonici u toku su pripremni radovi, država je završila eksproprijaciju, spremila tehničku dokumentaciju, prave se kampovi u blizini Lučana. Potpisivanjem finansijskog ugovora stiču se uslovi da započnu radovi na izgradnji. Početkom leta biće puštena u saobraćaj deonica od Obrenovca do Preljine, dužine 103 kilometra, do kraja godine završavamo i deonicu Surčin-Obrenovac, a paralelno krećemo izgradnju nastavka ovog auto-puta, od Čačka do Požege", rekla je Mihajlović.

Ona je naglasila da je taj auto-put važan ne samo za brži razvoj zapadne Srbije i povezivanje tog kraja sa Beogradom, nego i za povezivanje Srbije sa regionom.

"Kod Požege će se ukrštati autoput Beograd-Sarajevo i Koridor 11 ka Crnoj Gori, a kod Čačka, preko Moravskog koridora, biće povezan Koridor 11 sa Koridorom 10", navela je Mihajlović.

U prisustvu predsednika Srbije i Kine potpisan je i Plan bilateralne saradnje dve države u okviru inicijative "Pojas i put", koji, između ostalog, podrazumeva dalje unapređenje saradnje u oblasti izgradnje infrastrukture, uključujući puteve, železnicu, aerodrome, unutrašnje vodne puteve, intermodalni transport i upravljanje bezbednošću saobraćaja.

Tokom posete NR Kini, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, osim juče potpisanih sporazuma za realizaciju projekata u drumskom i železničkom saobraćaju i formiranje Grupe za investicionu saradnju Srbije i NR Kine, takođe je potpisala i Sporazum o privredno-tehničkoj saradnji između Vlade Srbije i Vlade NR Kine. Sporazum koji je Mihajlović potpisala će omogućiti da Vlada NR Kine pruži bespovratnu pomoć Vladi Republike Srbije za sprovođenje projekata dogovorenih između dveju vlada.

Potpredsednica Vlade učestvovala je i na sastanku sa Vangom Huningom, članom Stalnog komiteta Politbiroa CK KP NR Kine, članom sekretarijata Centralnog komiteta NR Kine i direktorom Kancelarije za istraživanja politike CK KP NR Kine.

Mihajlović će govoriti i na tematskom panelu “Infrastrukturno povezivanje”, koji se održava u okviru Drugog foruma “Pojas i put” u Pekingu.

Komentari 32

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vladimir

450 miliona eura za 30,9 km puta Požega-Preljina?! Možda ako će da izgrade i put i novu Požegu i Preljinu

Pierre

El nas tapno kinezima? Od sutra smo kinezi!!! Jeeeee bolje nego siptari

Juzni Front

Bravo za kinu, puna podrska precedniku od pravih navijaca partizana.

special image