• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Javnobeležništvo - profesija budućnosti u Srbiji"

Izvor Tanjug

Javnobeležnička komora Srbije predstavila je mladim pravnicima i studentima na 4. Beogradskoj konferenciji pravnika (BEKOP) delatnost profesije javnog beležnika, koja u našem pravnom sistemu postoji od 2014. godine.

Tom prilikom član Izvršnog odbora JKS Sava Dedajić rekao je da je, iako nova u Srbiji, javnobeležnička profesija jedna od zanimanja budućnosti u našoj zemlji, koja pored ostalog doprinosi povećanju pravne sigurnosti, saopšteno je iz JKS.

Podsećajući da su javni beležnici visokoobrazovani stručnjaci iz oblasti prava, Dedajić je ukazao da su njihova ovlašćenja propisana kako Zakonom o javnom beležništvu, tako i nizom drugih zakonskih propisa.

Kada je u pitanju promet nekretnina, javni beležnici, proveravaju sve elemente pravnog posla, stranačku sposobnost, poslovnu sposobnost, predmet ugovora, činjenicu da li je nepokretnost koja je predmet ugovora bila nekada prometovana.

"To su sve prednosti javnog beležništva koje u velikoj meri građanima pružaju garancije da je promet koji je obavljen sigurniji nego što je bio ranije, kao i da su mogućnosti da će doći do spora svedene na minimum?, kazao je Dedajić.

On je istakao da će Javnobeležnička komora i dalje raditi na usavršavanju javnobeležničke profesije, povećavanju broja javnih beležnika, jer će to biti od velike koristi i za Srbiju i njene građane.

"Cilj nam je, da pravna sigurnost građana Srbije bude na visokom nivou i da zajedno sa ostalim pravosudnim profesijama gradimo sigurniju i efikasniju budućnost" rekao je Dedajić.

Pripravnica u javnobeležničkoj kancelariji Karolina Nimet govorila je studentima o nadležnostima javnobeležničkog osoblja i objasnila zbog čega se opredelila za ovu pravosudnu profesiju.

BEKOP već četiri godine okuplja pravnike i studente prava kako bi doprineo edukaciji budućih stručnjaka i upoznavanju sa praktičnim radom u mnogim pravnim oblastima.

Učesnici BEKOP-a su mladi diplomirani pravnici i studenti prava sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i drugih fakulteta pravnih nauka u Srbiji, koji žele da iz prve ruke nauče nešto više o svojim budućim profesijama.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Avram

Ma ovo je debilno. Postoji ogranicen broj notara u Srbiji i taj mali broj ljudi sad ima monopol i bogate se. Za obicnu overu jedne strane traze 360 dinara, dakle za dokument od 3,4 strane treba izdvojiti oko 10€. Za overu ugovora minimum 100€. Pomnozite te brojke sa 50 dnevno pa vi vidite.

KaN

Samo su zaboravili da naglase da javni beleznik može da postane samo onaj ko je veoma blizak vlasti

Don Kihot

@KaN I ko ima cirka 120.000 evrica viška za početak, čisto da se pogura malo drugarski..

special image