• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Akcije rastu, evro slabi prema dolaru

Prvi dan trgovanja na berzama u novoj godini obeležio je rast evropskih i azijskih indeksa akcija, uz najveći pad evra prema dolaru za poslednje dve sedmice.

Prvi dan trgovanja na berzama u novoj godini obeležio je rast evropskih i azijskih indeksa akcija, uz najveći pad evra prema dolaru za poslednje dve sedmice.

Vrednost zajedničke evropske valute pala je i u odnosu na japanski jen, pošto je najnoviji izveštaj pokazao da se recesija produbljuje u 16-članoj evrozoni.

Evro - koji je 1. januara postao zvanično sredstvo plaćanja i u Slovačkoj - krenuo je prema prvom nedeljnom padu u više od mesec dana, zahvaljujući izgledima da će Evropska centralna banka (ECB) smanjiti ključnu kamatnu stopu sa sadašnjih 2,5 odsto kako bi podstakla potrošnju.

Hans-Ginter Redeker, šef strategije za valutne odnose pri najvećoj francuskoj banci "Pariba", smatra da će ECB biti prinuđena da u 2009. smanji baznu kamatu na jedan odsto.

Vrednost evra je u Londonu danas oko podne pala na 1,3951 dolara, sa 1,4045 juče u Njujorku. Nešto ranije u toku dana zajedična evropska valuta menjala se za 1,3841 dolar, što je bio pad od 1,5 odsto, najveći od 19. decembra, kada je vrednost evra u odnosu na dolar oslabila 4,2 procenta.

Evro je istvremeno pao na 127,14 jena, sa 127,41 juče, pošto je u toku prethodne godine izgubio čak 22 odsto vrednosti u odnosu na japansku valutu.

Dolar je istovremeno ojačao na 91,14 jena, sa 90,74 jena juče, posle godišnjeg pada od 19 procenata u 2008.

Redeker predviđa da će vrednost evra do kraja juna pasti na 1,20 dolara, jer će se ekonomija zone evra smanjiti za 2,5 procenata u 2009. godini, dok će američka imati nešto manji negativan rast - od 1,8 procenata.

Evropske akcije zabeležile su rast prvog dana trgovanja u novoj godini, najviše zahvaljujući bankama i kompanijama koje trguju sirovinama, uprkos lošim pokazateljima o industriji evrozone i većem padu cena nekretnina u Britaniji od očekivanog.

Panevropski indeks najvrednijih akcija FTSEurofirst 300 je oko podne bio u porastu za 1,4 odsto, na 843,32 poena, pošto je 2008. godinu završio u padu za 45 procenata.

"Uprkos stalnom prilivu loših ekonomskih vesti, tržišta se drže veoma dobro i daleko su od dna", ocenio je Majk Lenhof, strateg u firmi "Bruin Dolfin". On je, međutim, upozorio da se i ranije dešavalo da tržišta startuju dobro na počeku godine, pa se sadašnji rast može pripisati "sezonskom efektu", preneo je Rojters.

S druge strane, podseća agencija, malo je toga čemu se berzanski poslenici mogu radovati. Industrijska proizvodnja u evrozoni je pala na rekordno nizak nivo u decembru, a izgledi nisu ništa bolji, jer su i nove narudžbine na rekordno niskom nivou.

Njviši rast danas su zabeležile finansijske institucije - banke HSBC, HBOS, Nordea bank, Kraljevska banka Škotske i Lojds banka zabeležile su rast od 1,8 do 6,6 procenata (indeks banaka zabeležio je lane pad od 65 procenata).

Veliki dobitnici bili su i energetske kompanije, uprkos padu cena nafte od gotovo sedam procenata. Akcije BP-a, "Rojal dač Šela" i "Totala" porasle su između 2,1 i 2,45 odsto.

Dobro su prošle i rudničke kompanije - BHP Biliton, "Jurejžen nečural Risorsiz" i "Isktrata" ostvarili su rast između šest i 10,3 procenta.

(Tanjug)


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image