• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinar oslabio - kurs 93 za evro

Dinar je danas oslabio prema evru čak 2,34 odsto, tako da je zvanični srednji kurs evra 93,069 dinara, što je rekordno niska vrednost domaće valute.

Dinar je danas oslabio prema evru čak 2,34 odsto, tako da je zvanični srednji kurs evra 93,069 dinara, što je rekordno niska vrednost domaće valute.

Zvanični srednji kurs evra 6. i 7. januara bio je 90,9372 dinara, što znači da je kurs danas 2,13 dinara viši.

To znači da je od poslednjeg dana prošle godine, kada je kurs bio 88,601 dinara, domaća valuta do danas oslabila prema evru za preko pet odsto, odnosno za 4,46 dinara.

U prošloj godini dinar je najslabiji prema evru bio 4. decembra, kada je jedan evro dostigao vrednost od 91,6317 dinara, a najjači 7. avgusta, kada je srednji kurs bio 75,7543 dinara za evro.

Osnovni uzrok slabljenja dinara u proteklom periodu je nedostatak deviza u zemlji pošto su usled svetske ekonomske krize u velikoj meri prekinuti prilivi kapitala iz inostranstva, ocenio je profesor na Megatrend univerzitetu Vladimir Vučković i dodao da je najbolje da kurs prati opšte stanje u ekonomiji.

On je izjavio Tanjugu da preduzeća i banke u Srbiji imaju obaveze prema inostranstvu, pa se tražnja za devizama na tržištu nije toliko smanjila koliko se smanjila ponuda deviza, što izaziva slabljenje dinara.

Narodna banka Srbije (NBS) prodala je 43,5 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu, rečeno je agenciji Beta u toj finansijskoj instituciji.

NBS je intervenisala na deviznom tržištu zbog velike potražnje za evrom i sprečavanja prevelike dnevne oscilacije kursa, naveli su u centralnoj banci.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image