• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministar tvrdi: U javnom sektoru muškaci i žene su isto plaćeni

U javnom sektoru ne postoji razlika u platama između muškaraca i žena, kazao je ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Ðorđević, navodeći da nažalost verovatno postoji u privatnom sektoru.



"Protiv toga moramo da se izborimo. Borba protiv neravnopravnosti u platama s tim moramo zajendo sa medijima da se izborimo. Ministarstvo je otvoreno i stalno imamo akcije Inspektorata rada, ali nama trebaju konkretno dokazi", kazao je Ðorđević u izjavi novinarima nakon što je otvorio konferenciju "Žene lideri i održiv razvoj - istinski ravnopravne".

Aktuelno



Ðorđević je istakao da Ministarstvo ne može da se pojavi na terenu bez dokaza da se krši zakon. 


"Mi želimo da pošaljemo jasnu poruku da smo na njihovoj strani, da želimo da izgradimo moderno društvo po meri svih u kojem neće biti neravnopravnosti", dodao je.

Kako je naveo, ti problemi nisu nastali danas, niti pre četiri godine, već postoje u Srbiji decenijama unazad i o njima se do 2014. godine nije pričalo.



"Razlika između ranijeg perioda i ovog danas je u tome što ja izađem i kažem problemi postoje u trgovini ljudima, najčešće je to trgovima ženama i decom, u nasilju isto, neravnopravnosti u platama, najčešće prema ženama", kazao je Ðorđević i dodao da Vlada Srbije želi da se izbori protiv toga.

Upitan zašto od Poverenice za ravnopravnost nisu pribavili podatke, Ðorđević je kazao da su tražili, ali da ih nisu dobili.

"Posao svakog je da ako zna da postoji kršenje zakona da nadležni organ obavesti. Ukoliko ne obavesti, saučesnik je u svemu tome. Mi ne idemo da lovimo ko tako radi, imamo telefon 0800 300 300 7, svi su pozvani da pozovu, predaju dokaze i ukoliko se javno prijave, imaju pravo da dobiju odgovor šta smo uradili po tom pitanju", kazao je Ðorđević.

Odgovarajući na pitanje vezano za položaj žena u ruralnim predelima, Ðorđević je kazao da je tu potrebno više raditi i medijski, ali i u samom pristupu problemu.

Kako je naveo, potrebno je da ljudi iz Ministarstva idu po selima, pričaju sa tim ženama, upoznaju ih sa tim šta radi Vlada Srbije, kao i sa njihovim pravima, koje mogu da crpe iz svih zakona.

"Mislim da to nedostaje i da su te žene zarobljene u neinformisanosti i to je nama najveći problem. Rešenje je direktan razgovor, obilazak cele Srbije, priča sa tim ženama i upoznavanje u prvoj pomoći da ostvare sva svoja prava", kazao je Ðorđević.


Povezane vesti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image