O mnogo većem broju uređaja za prihvatanje platnih kartica javnsot obaveštava Narodna banka Srbije, koja noavodi da je na kraju drugog kvartala 2018. godine, pre stupanja na snagu tog zakona, ukupan broj POS terminala u Srbiji bio je oko 79.500, a na kraju drugog kvartala 2019. godine oko 89.400.

To je veliki rast, od 12,4 odsto, tim pre što se od 2007. do 2017. godine rast broja terminala kretao se u proseku godišnje oko 2,5 odsto.

"Snižavanje trgovačkih naknada za Internet prihvatanje je imalo uticaj na širenje internet prihvatne mreže. Na kraju drugog kvartala 2018. godine broj virtuelnih prodajnih mesta bio je 681, dok je na kraju drugog kvartala 2019. godine broj virtuelnih prodajnih mesta 989, što predstavlja rast od 45 odsto", navedeno je u saopštenju.

Donošenjem Zakona, ističu iz NBS, ograničene su međubankarske naknade koje predstavljaju bitnu komponentu ukupnog troška trgovca - trgovačke naknade- za prihvatanje platnih transakcija. Time se omogućilo trgovcima da postavljanjem novih POS terminala pod povoljnijim uslovima, privuku nove potrošače i bolje se pozicioniraju na tržištu.

Broj transakcija na prodajnim mestima u prvom polugodištu ove godine povećan je za 21,5 procenata, a promet za 22,1 odsto u odnosu na isti period godinu ranije.

Snižavanje trgovačkih naknada imalo je uticaj na širenje internet prihvatne mreže.

Na kraju drugog kvartala 2018. godine broj virtuelnih prodajnih mesta bio je 681, dok je na kraju drugog kvartala 2019. godine broj virtuelnih prodajnih mesta 989, što predstavlja rast od 45 odsto, precizira se u saopštenju NBS.

To potvrđuje procenu NBS da će doći do povećanja broja transakcija na prodajnim mestima usled ograničenja međubankarskih naknada i smanjenja troškova na strani prihvatanja, za razliku od pojedinih procena relevantnih subjekata koje su predviđale potpuno suprotan trend, ističu iz centralne banke.