• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Proizvođači cigareta beže iz Srbije?

Kompanija Filip Moris, većinski vlasnik Duvanske industrije Niš, razmatra mogućnost zatvaranja fabrike u Srbiji zbog najavljenog povećanja akciza, saznaje list "Danas".

Dok Vlada Srbije razmatra mogućnost izmene Zakona o akcizama, Predrag Ranković Peconi pojačava lobiranje da sporni amandman ostane na snazi, saznaje "Danas".

Kompanija Filip Moris, inače većinski vlasnik Duvanske industrije Niš, razmatra sve opcije, pa čak i zatvaranje fabrike u Srbiji.

Kompanija će na odluku o promeni spornog Zakona o akcizama čekati još desetak dana, posle čega će uslediti preduzimanje konkretnih koraka, saznaje tak list iz pouzdanih izvora.

Izvori litsa preciziraju da će u slučaju donošenja odluke o zatvaranju DIN - Filip Moris, ova svetska kompanija izmestiti proizvodnju u Petrograd i cigarete na srpsko tržište plasirati iz ruske fabrike.

U kompaniji ocenjuju da je to finansijski povoljnije rešenje nego plasman cigareta iz fabrika Filip Moris u Rumuniji i Grčkoj, jer između Srbije i Rusije postoje carinske olakšice, dok CEFTA sporazum poskupljuje trgovinu.

Prema rečima sagovornika lista, predstavnici DIN - Filip Moris uputili su krajem prošle sedmice zvanični dopis predsedniku Srbije Borisu Tadiću i premijeru Mirku Cvetkoviću, u kojem ih upozoravaju na „veoma štetne (finansijske) posledice po Srbiju zbog usvajanja ovakvog zakonskog rešenja.

Nezvanične procene govore da će zbog ovakvog zakonskog rešenja budžet Srbije izgubiti između jedne i dve milijarde dinara, ali i poverenje postojećih i budućih investitora. „U Vladi postoje neslaganja, jer neki od ministara smatraju da usvojeno zakonsko rešenje ne bi trebalo menjati. To je verovatno posledica pojačanog lobiranja Predraga Rankovića Peconija, vlasnika holdinga Invej, u čijem sastavu posluje proizvođačjeftinih cigareta „monus“ i kome odgovara ovakva akcizna politika“, komentariše izvor koji nije želeo da spekuliše nezvaničnim informacijama da su „pojedini političari podmićeni“ jer „za sada nema pouzdanih dokaza u vezi s tim“.

Izvori lista dodaju da je „nezadovoljstvo u Filipu Morisu izuzetno veliko“, kako zbog toga što je Vlada prekršila dogovor sa velikim duvanskim kompanijama tako i zbog odstupanja od Akcionog plana CEFTA, koji su usvojili Vlada Srbije i duvanske kompanije. Pri tom tvrde da će „šteta po Srbiju biti velika“ jer Filip Moris, BAT i Japan tabako pokrivaju 90 odsto tržišta, a „Peconijev Monus samo sedam odsto“.

Oštro reagovanje najvećih duvanskih kompanija u Srbiji, DIN Filip Moris, BAT i Japan tabako, usledilo je nakon prošlonedeljnog usvajanja amandmana socijalista na Zakon o akcizama, kojim se favorizuju proizvođači jeftinijih cigareta. Skupština Srbije se na taj način opredelila da proporcionalna akciza bude 38 odsto, a fiksna 8,92 dinara, što je suprotno predlogu Vlade i skupštinskog Odbora za finansije, kao i dogovoru sa duvanskim kompanijama da se uvede podjednaki namet na sve cigarete od 35 odsto i fiksni iznos od 11 dinara po paklici.

U sindikatima DIN Filip Moris su najavili da će se „boriti za svako od oko hiljadu radnih mesta“ i da će pri tom „koordinirati sindikalne akcije sa sindikatima drugih velikih duvanskih kompanija u Srbiji“. "Spremni smo da idemo do kraja i povučemo i radikalne mere", rekao je Dejan Janićijević, predsednik Sindikata duvanske privrede ASNS i čelnik ASNS u Duvanskoj industriji Niš.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image