• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvati PODMLADILI PENZIONERE: Sabor vratio stara pravila za penzinisanje

Izvor mondo.rs Izvor index.hr

Hrvatski Sabor uzvojio je danas po hitnom postupku izmene Zakona o penzionom osiguranju, kojima se granica za starosnu penziju vraća na 65 godina.

  Hrvatska - U penziju se ide po starom - sa 65 godina Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Uz starosnu granicu smanjena je i penalizacija za ranije penzionisanje, čime su prihvaćeni zahtevi referendumske inicijative "67 je previše".

Sabor je zakonske izmene podržao sa 115 glasova za i pet uzdržanih, prenosi Index.hr.

Možda će vas zanimati

Vlada je predložila izmene zakona nakon što je prikupljen potreban broj potpisa birača za raspisivanje referenduma o izmenama Zakona o penzionom osiguranju.

Tako su u potpunosti ispoštovani zahtevi građanske inicijative "67 je previše", koja je prikupila više od 700.000 potpisa građana.

Izmenama Zakona pravo na starosnu penziju ostvaruje osiguranik s navršenih 65 godina i 15 godina staža, umesto 67 godina i 15 godina staža, što su po dosadašnjem zakonu bili uslovi za ostvarivanje prava na starosnu penziju za žene i muškarce od 1. januara 2033.

Pravo na prevremenu starosnu penziju osiguranik će ostvariti kada navrši 60 godina i 35 godina staža, umesto dosadašnje 62 godine i 35 godina staža.

Umesto 0,3 odsto po mesecu ranijeg penzionisanja, penzije će biti smanjene za 0,2 odsto po mesecu ranijeg penzionisanja. To znači da maksimalna penalizacija prevremenog penzionisanja za pet godina iznosi 12 odsto, dok je dosad iznosila 18 odsto.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Владимир

Да је био случај код нас, ови наши политичари никога не би послушали...

Djordje

Mogu oni da stave granicu i na 55 godina bez problema, ali javlja se uvek jedan isti problem, a to je da mladi odlaze, pogorsava se time jos vise odnos broja zaposlenih i broja penzionera, a i ljudi danas sve duze zive. Tako da je ovo populisticka mera pred izbore, koju ce morati svakako da ponovo menjaju. Isti problem je kod nas, a moje je misljenje da penzije kao takve u buducnosti nece ni biti, nego cemo doci na bonove, pa lepo dobijes hrane mesecno koliko oni odrede i cao.

$€₽БИЈА

@Djordje јако сам забринут за њих

special image