• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija i Rusija grade NUKLEARNI REAKTOR: Cena - 300 miliona evra

Izvor mondo.rs Izvor Večernje novosti

Srbija će uz pomoć iz Rusije u Nuklearnom institutu Vinča izgraditi Centar za nuklearnu nauku, tehnologiju i inovacije, u okviru kojeg će biti i nuklearni reaktor nulte snage.

Takav rekator potreban je za proizvodnju nuklearnih izotopa za medicinska i druga istraživanja, ali nije tipa ni snage da bi mogao da proizvodi električnu energiju, pišu "Večernje novosti".

Samim tim i cena izgradnje je drugačija, umesto četiri ili pet milijardi evra, koliko košta savremena nuklearna elektrana, ovaj reaktor koštaće 300 miliona evra.

Možda će vas zanimati

Strah u Srbiji od nukleanrne energije, odnosno potencijalno katastrofalnog kvara na nuklearnim pogonima, je i dalje (neobjašnjivo) veliki ali, upozoravaju naučnici, pitanje izgradnje nuklearne elektrane je samo pitanje vremena, jer kad-tad će nam ponestati fosilnih goriva (u našem slučaju slabašnog uglja).

Srbija ima moratorijum na izgradnju nuklearki koji je donešen u vreme kada je svet bio suočen s katastrofom u Černobilju 1989, godine i otad je produžavan. Za razliku od nas u komšiluku su gradili i dograđivali nuklearke (Slovenija/Hrvatska i Bugarska), tako da od eventualne katastrofe nismo bezbedni.

S druge strane, čak i kada bi nadvladali strah javnosti, koji potenciraju i (radikalni) ekolozi i zagovornici "zelenih"energija (tačnije tzv. zelenih jer i solarni paneli, i vetroparkovi, a pogotovo hidroeneergetika imaju ozbiljan negativan uticaj na ekologiju), do nukelarke se ne stiže tek tako.

IZGUBJENI REAKTOR U VINČI

Prvi rekator u Vinči, takođe ruski, nabavljen je davne 1955. godine a pokrenut četiri godine kasnije. Radio je do 1984. kada je "otišao" na rekonstrukciju sa koje se nikada nije vratio. Dve i po tone nuklearnog goriva otpremljeno je u Rusiju 2010. godine, a ostali su samo delovi reaktora kao nukelarni otpad. Postojao je u Instititu i školski reaktor, ali ni on ne radi.

Za samu izgradnju (od promene zakona do planova i same gradnje) trebalo bi nam petnestak godina, ističu stručnjaci, a dodatni je i nikako manji problem što nemamo ljudi koji bi u noj radili.

Sa moratorijumom na izgradnju praktično smo uveli u moratorijum na znanje u Srbiji u toj oblasti. Naučnika imamo malo jer se ta oblast kod nas malo proučava i strulni kadar nema gde da se usavršava.

U tome nam se sada pruža šansa, jer su Rusi, kao svetska velesila i u ovoj oblasti, zainteresovani za saradnju i pomoć u obnavljanju kako stručnih kapaciteta, tako i gradnje onih fizičkih - ukoliko se odlučimo za tako nešto.

Za "početak" Srbija će dobiti "najmoderniji centar za nuklearna istraživanja u Evropi".

"Imaćemo najmodernije ruske tehnologije za primenu nuklearne energije u mirnodopske svrhe, pre svega u oblasti medicine, poljoprivrede i industrije. To će doprineti da stvorimo novu generaciju nuklearnih naučnika i da sprovodimo istraživanja kakva danas postoje u SAD, Francuskoj, Kini, Rusiji i drugim razvijenim zemljama", kaže prof. dr Miodrag Krmar, sa Katedre za nukelarnu fiziku PMF Univerziteta u Novom Sadu.

Sporazum o izgradnji Centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije na teritoriji Srbije najvažniji je od sporazuma potpisanih tokom posete premijera Ruske Federacije, Dmitrija Medvedeva, Srbiji proteklog vikenda.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 29

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Balvan

To treba zakonski zabraniti na nivou UN da zemlje koje mozes za dva dana da prepešačiš sa jednog kraja na drugi da grade nuklearnecreaktord bilo kakvog tipa .

Ime

Haha Walking dead 4d

Bcb

Bolje da izgrade kolektore za kanalizaciju.Pola Beograda nema kanalizaciju.Neka izgrade postrojenja za preradu vode po drugim gradovima.Mi u 21.veku kao drzava nemamo osnovne stvari za zivot.A bitno je da spominju neku digitalizaciju,letece automobile,avione,kamione...

special image