• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska ŠANSA je AFRIKA: Poziv na poslovanje sa tržištem od 1,3 milijarde

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Ekonomska saradnja Srbije i Afričke unije, koju čini 55 članica, ima ogromne potencijale, kao i saradnja Srbije i Egipta, istaknuto na sastanku Udruženja korporativnih direktora i zvaničnika ambasada Maroka, Libije, Tunisa i Gvineje.

  Afrička unija novi potencijal za ulaganja Srbije Izvor: MONDO/Jelena Stokić

Afričke diplomate ocenile su da bi produbljivanje saradnje Srbije i Afričke unije u oblasti poljoprivrede, prehrambene i mašinske industirije, građevinarstva, medicine, IT, mogla višestruko da unapredi trgovinsku razmenu čiji je obim minimalan u poređenju sa potencijalom.

"Cela Afrika na područje Balkana izvozi robu i usluge u vrednosti od 5,7 miljardi dolara", rekao je Amr Alguvejli, ambasador Egipra, zemlje koja predsedava Afričkom unijom.

Možda će vas zanimati

Alguvejli je rekao da je samo razmena između Egipta i Srbije blizu 100 miliona, a da bi ona mogla biti 10 puta veća.

Kako bi se situacija popravila, Alguvejli je pozvao srpsku i balkansku biznis zajednicu da 22. i 23. novembra neizostavno uzmu učešće u najvećem afričkom investicionom forumu koji se održava u novoj administrativnoj prestonici kod Kaira.

Srpske kompanije su više nego dobrodošle, rekao je Alguvejli i dodao da je skup prilika da se srpski i balkanski privednici povežu i međusobno ali i sa celokupnom afričkom biznis zajednicom.

Vi imate šumsko i bobičasto voće, a mi citruse, masline i maslinovo ulje, rekao je ambasador.

Naveo je da Egipat želi da proširi saradnju u obalasti keramike, građevinarstva sa akcentom na mermer, drvenarije i da bi bilo dobro da otvori izložbene salone ne samo u Beogradu već i gradovima širom Srbije.

Ambasador Maroka Mohamed Amin Belhaž naveo je da bi sektor navodnjavanja bio jedan od njavažnijih u oblasti saradnje Tunisa i Srbije, ali da su tu i IT sektor, fosfati...

On je izrazio zadovoljstvo što će grupa privrednika u organizaciji Privredne komore Vojvodine za dve nedelje krenuti ka Tunisu kako bi sagledala mogućnosti privredne, ekonomske sradanje, ali i one u oblasti turizma.

Predsednik Kluba Privrednik, Zoran Drakulić, kaže da je ogromno afričko tržiste ogromna šansa za Srbiju.

Unija, kako je naveo, danas ima 1,3 milijarde stanovnika, a za 15 godina biće to tržište od 1,9 milijardi ljudi, rekao je Drakulić i podsetio da će afričko tržište biti treće u svetu, posle kineskog i Indije.

Uz sve to, dodao je, imamo lepu istoriju saradnje i te odnose treba ponovo uspostaviti.

Deo poljoprivednih proizvoda možemo da izvozimo, žitarice na prvom mestu, rekao je Drakulić koji je poslovao desetak godina i u Africi.

U Srbiji, podsetio je, odlično posluje kompanija za izgradnju kablova za automobilsku industriju, a Gvineja i Marko su između ostalog izvozili fosfate.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image