• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEMA VIŠE OPASNE ROBE? Izmenjen Zakon o bezbednosti proizvoda

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda kojima se uređuje zabrana proizvodnje, uvoza, izvoza i prometa proizvoda koji svojim obmanjujućim izgledom ugrožavaju zdravlje i bezbednost.

Kako se navodi u Zakonu, obmanjujući proizvod je proizvod koji iako nije prehrambeni poseduje oblik, miris, boju, izgled, pakovanje, obeležavanje, obim ili veličinu prehrambenog proizvoda, tako da je verovatno da će ga potrošači, posebno deca pomešati sa prehrambenim proizvodom i staviti u usta, sisati ili progutati, što može biti opasno i izazvati, na primer gušenje, trovanje, perforaciju ili opstrukciju digestivnog trakta.

Zakonom se uvodi obaveza nadležnog organa da ustanovi procedure za dijalog sa proizvođačima i distributerima u vezi pitanja bezbednosti proizvoda.

Možda će vas zanimati

Propisuje se da će informacije koje su dostupne nadležnim organima u vezi rizika koje proizvodi predstavljaju po zdravlje i bezbednost potrošača i drugih korisnika, biti dostupnije javnosti u skladu sa uslovima transparentnosti bez obzira na ograničenja koja nameću aktivnosti i praćenja i istraživanja.

Zakonom se dodatno uređuje pitanje saradnje i komunikacije nadležnih organa sa proizvođačima i distributerima u vezi sa ispunjenjem njihovih obaveza u oblasti opšte bezbednosti proizvoda i u skladu sa relevantnom direktivom EU.

Poslanici su usvojili i izmene i dopune Zakona o uvozi i izvozu robe dvostruke namene.

Iz Zakona je „izbrisana odredba po kojoj je za robu sa nacionalne kontrolne liste robe dvostruke namene neophodna dozvola za uvoz“.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Haha

Ahahahaha.....koga folirate???

special image