• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAGA KRAŠ se nastavlja: Uprava konditora odbila ponudu Braće Pivac

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Uprava Kraša ne prihvata ponudu braće Pivac za preuzimanje jer ponuđena cena po akciji premala. Uspešan manevar srpskog biznismena.

Na Zagrebačkoj berzi je objavljen danas dokument "Mišljenje Uprave o ponudi za preuzimanje ponuđača Mesne industrije Braće Pivac (MIBP)", koji potpisuju predsednik Uprave Kraša Damir Bulić i članovi Dinko Klepo i Alen Varenina, koji su istovremeno i deoničari, a u kojem navoder da nemaju nameru da prihvate navedenu ponudu.

Kako izveštava Poslovni dnevnik, u Mišljenju se inače navode isključivo pozitivne ocene u pogledu gotovo svih segmenata ponude, ali ipak uz jednu ključnu iznimku koja je prevagnula. To se tiče cene koja je predmet ponude.

Možda će vas zanimati

Ponuđena cena u iznosu od 430 kuna (57,6 evra) za deonice ove prehrambene industrije je niska, smatra Uprava, uz argument da je ona "uvećana za manje od jedan posto u odnosu na prosečnu ponderisanu cenu Ciljnog društva tokom tri meseca koja su prethodila nastanku obaveze za objavu ponude".

SKRIVENI KUPAC?

Stručnjaci u regionu procenjuju da Šaranovi plaća po četvrostrukoj ceni od "realne" jer zapravo kupuje akcije za Fond Mid Europa Partners. Taj fond, za koga se tvrdi da mu je vlasnik Džordž Soroš, u portfoliju ima investicije teške 2,2 milijarde evra. U Srbiji je kupio Danube food Gropu, koji je bio vlasnik Imleka, Mlekare Subotica, Bambija i Knjaz Miloša, a u regionu vodećeg kablovskog i internet operatera, SBB-Telemah grupe/United Group, koju je prodao u oktobru 2013. godine američkom investicionom fondu Kolberg Kravis Roberts (KKR), gde je glavni igrač još jedno poznato ime - bivši direktor CIA, Dejvid Petreus.

"Uprkos činjenici da je cena iz ponude u skladu sa zakonskim odredbama, Uprava je mišljenja da pri određivanju cene ponuđač nije uzeo u obzir tržišno kretanje cene. To se tiče činjenice da je najviša cena po kojoj se trgovalo deonicama tokom tri meseca koja su prethodila nastanku obaveze na objavu ponude za preuzimanje iznosila i do 505 kuna (67,6 evra) po deonici, kao i da se u razdoblju nakon nastanka navedene obaveze trgovalo po ceni i do 1090 kuna (146,3 evra) po deonici", piše u Mišljenju.

Očigledno je da je tržišno kretanje cene u nekoliko meseci potkopalo ovu očekivanu ponudu Braće Pivec, tako da je ovu rudnu nadmetanja za hrvatskog konditora dobio srpski biznismen Nebojša Šaranović, odnosno njegova firma Kapa star (Kappa Star Ltd), koji je i "naduvao" cenu akcije Kraša.

Dobijena je runda ali ne i rat, jer Uprava Kraša je početkom oktobra spremila "otrovnu pilulu" Šaranoviću, kada je Skupština preduzeća ovlastila Upravu i Nadzorni odbor da u roku od pet godina mogu samostalno (bez sazivanja Skupštine deoničara) da donesu odluku o dokapitalizaciji u najvećem iznosu od 250 miliona kuna (33,6 mln evra), kao i da pritom isključie pravo prvenstva određenih deoničara pri upisu novih deonica.

Bitka za Kraš traje od počeka septembra, kada je uzletelo trgovanje akcijama i u obimu i u ceni. Prvobitno skriven iza kastodi računa (kupovina za račun drugog) u Rajfajzen banci, ubrzo je na svetlo dana isplivao i pravi kupac - Kapa star, kada je sa kupljenih 5 osto akcija morao da obznani svoj identitet.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image