• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTRAJKUJU A PLATE IM DUPLE: Kolike su plata nastavnika u Srbiji i Hrvatskoj

Autor .

Tridesetogodišnja trancizija od socijalističke republike SFRJ do savremene "kapitalističke" zemlje donela je veoma različite nivoe standarda za Srbiju i Hrvatsku i u oblasti plata onih za budućnost spremaju decu - učitelja i nastavnika.

 ŠTRAJKUJU A PLATE IM DUPLE: Kolike su plata nastavnika u Srbiji i Hrvatskoj Izvor: MONDO/Danijela Pašić

U hrvatskim osnovnim i srednjim školama aktuelan je štrajk, koji je počeo pre desetak dana kada je Vlada odbila da poveća koeficijenata složenosti poslova za 2020. godinu. U Srbiji je situacija potpuno drugačija - Vlada je upravo prilično povećala plate (u procentima), a štrajk je bio samo simboličan - 8. novembra na Dan prosvetnih radnika.

Zato je zanimljivo videti zbog kolike to plate štrajkuju hrvatski učitelji, nastavnici i profesori. Zanimljivo bar za njihove kolege u Srbiji i one iz šire javnost koji su svoju decu na obrazovanje poverili državi.

Možda će vas zanimati

Portal Srednja.hr proverio je, povodom hrvatskog štrajka, kolika je medijalna plata nastavnika, podatak koji se u Srbiji retko sreće i za neke druge grupacije. Prema informacijama hrvatskog Ministarstva nauke i obrazovanja, medijalna plata učitelja i nastavnika koji imaju VSS i rade puno radno vreme za maju 2019. iznosila je 9.842 kune bruto odnosno 7.111 kn neto (955 evra). U istom razdoblju medijalna plata za celu Hrvatsku bila je oko 755 evra.

Hrvatski sindikati traže više - 6,11% veći koeficijent složenosti poslova u 2020. što bi državu bi koštao 476 miliona kuna (64 miliona evra).

Vlada je sindikatima ponudila povećanje dodataka na platu za dva posto od 1. oktobra i dva odsto od 1. juna iduće godine, utvrdivši da koeficijent složenosti poslova nije predmet pregovora.

A U SRBIJI...

Kakva je situacija u Srbiji, gde su neke državne plate upravo povećane?

Novembarske plate (koje se isplaćuiju u decembru) u javnom sektoru u Srbiji povećane su u proseku za osam do 15 odsto. Početkom ove godine zaposleni u državnim slubama dobili su već povećanje plate od sedam do 12 odsto. Prosvetari su tu bili u sredini, stopu povećanja od 9 odsto "delili" su sa policijom i Vojskom.

Sa novim povećanjem nastavnicima će plata biti povećana tako da će oni sa VI stepenom stručne spreme umesto 42.720 (363€) dobijati 46.564 (396€) a oni sa VII stepenom i više od 10 godina staža umesto 51.500 (438€) - 56.135 (478€). Profesori na fakultetu će imati platu od 87.000 do 120.000 dinara (740€-1.021€), umesto dosadašnjih 80.000-110.000 (680€-936€).

Podataka o medijalnim platama u prosveti nema, ali pretpostavljamo da su ujednačenije nego što je to odnos prosečne plate u Republici i medijalne plate, gde je medijalna čak za trećinu manja od prosečne.

U svakom slučaju, plate hrvatskih nastavnika više nego dvostruko veće od onih koje za istzi ili sličan posao primaju njihove srpske kolege.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

keja

To vam je razlika življenja u Hrvatskoj i Srbiji...

D

Ovde je neka greška za naše prosvetare.Sa 7.stepenom i preko 10 godina staža plata je oko 57.000,sa povećanjem biće oko 62.000

special image