• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SMANJILI SMO UVOZ nemačkog oružja i vojne opreme

Autor . Izvor Tanjug

Srpski uvoz generalno raste, i to brće od izvoza ali, izgleda, ne i u domenu oružja gde je u prvoj polovini ove godine značajno pao uvoz oružja iz Nemačke, u odnosu na prethodnu godinu.

Prema podacima nemačkog Ministarstva privrede, Srbija je bila na petom mestu liste najvećih kupaca nemačkog oružja u prvoj polovini 2018. godine, piše Dojče vele.

U tom periodu Beograd je sklopio 20 ugovora i kupio nemačko oružje vredno gotovo 105 miliona evra. Gotovo ceo iznos odnosio se na kupovinu nemačkih helikoptera i rezervnih delova za te letelice.

Možda će vas zanimati

Međutim, taj izvoz je ove godine znatno opao, pošto je Srbija u prvih šest meseci 2019. kupila od Nemačke oružje vredno tek nešto više od dva miliona evra.

Najveći kupci nemačkog oružja u prvoj polovini 2019. godine bili su Mađarska, Egipat, Južna Koreja, SAD i Australija, a u istom periodu 2018. godine Alžir, SAD, Saudijska Arabija, Pakistan i Srbija.

Nemce je mnogo više zainteresovalo što je smanjen izvoz oružja Saudijskoj Arabiji, za šta postoji politički razlog.

Krajem 2018. u Istanbulu je brutalno ubijen saudijski novinar i disident Džamal Kašogi i nemačka vlada je u znak protesta najavila da će prekinuti izvoz oružja Rijadu. Berlin je i pre toga obećao da će prestati da prodaje oružje "zemljama koje su direktno umešane u rat u Jemenu", što uključuje Saudijsku Arabiju, ali to upozorenje nije sasvim poštovano.

Prema zvaničnim podacima o odobravanju prodaje oružja, u 2019. bi mogao da bude nadmašen rekord iz 2015. Nemačka vlada je pre četiri godine odobrila izvoz oružja od 7,9 milijardi evra, a do kraja oktobra ove godine već su odobrene 7,4 milijarde.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u periodu januar - septembar 2019. godine porasla je za 7,9 odsto međugodišnje i sad iznosi 30,32 milijarde evra.

Od toga izvoz je povećan za 7,0 posto, a uvoz za 8,7 odsto, jer je izvezeno robe u vrednosti 12,98 milijardi evra, a uvezeno za 17,33 milijarde.

Deficit iznosi 4,35 milijardi evra,i veći je za 14,1 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, objavio je Republički zavod za statistiku.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

tole

Treba dakupe još 15. Od čega 5za hitnu i vatrogasce i tri za amss fa budu višenamenski opremljeni ta sečenje školjki i transport povređenih..i naravno da imsju sve za snimsnje i nadgledanje. Da se napravi neki sistem kad već država dere za putarine i gorivo

Zoran

A ja mislio nama ide bolje ?

special image