• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pomoć preduzetnicima: PAUŠALCI IZRAČUNAJTE SVOJ POREZ i to za 4 godine

Autor . Izvor Beta

Od danas svi preduzetnici u Srbiji koji su u režimu paušalnog oporezivanja, kao i oni koji tek planiraju da započnu svoj biznis, moći će da na portalu www.jpd.rs izračunaju poreske obaveze za četiri godine unapred.

Ilustrativni kalkulator razvio je NALED (Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj) u saradnji sa Poreskom upravom u okviru četvorogodišnjeg Projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Kalkulator, kreiran prema budućoj formuli za utvrđivanje visine poreza i doprinosa, predstavljen je danas u Novom Sadu, na prvom od četiri okrugla stola na kojima će javnosti biti prezentovan Nacrt uredbe o paušalnom oporezivanju, navedeno je u saopštenju NALED-a.

Istaknuto je da za 117.000 paušalaca u Srbiji, promena donosi automatizaciju procedura, smanjenje birokratije i veću predvidljivost u pogledu utvrđivanja poreske obaveze.

"Početnici u poslovanju moći će elektronskim putem da saznaju da li imaju pravo da posluju kao paušalci i da, kao i postojeći preduzetnici, unapred izračunaju visinu poreza. Takođe, umesto akontacionog i konačnog poreskog rešenja koje je često kasnilo i duže od šest meseci, u poresko sanduče elektronski će im stizati jedinstveno poresko rešenje za godinu unapred", izjavila je direktorka za regulatornu reformu u NALED-u Jelena Bojović.

Nacrt uredbe, čije se usvajanje očekuje u decembru, a stupanje na snagu u januaru 2020. godine, predviđa niz pogodnosti za mnoge paušalce.

Možda će vas zanimati

U naredne tri godine poreske obaveze neće moći da im budu povećane više od 10 odsto godišnje, a brojnim preduzetnicima biće smanjene 30 odsto i više zbog nove formule za obračun poreza, koja predviđa objektivno i lako proverljive kriterijume za utvrđivanje visine u odnosu na postojeći model.

Predviđen je i niz podsticaja, kao što su smanjenje poreske osnovice tokom prve tri godine poslovanja, kao i osnovice za preduzetnike mlađe od 30 i starije od 55 godina, za porodilje, osobe sa invaliditetom i osobe kod kojih se javila duža bolest.

Važna novina je i to što će automehaničari i računovođe ubuduće moći da posluju kao paušalci.

Okrugli stolovi koje organizuju NALED i Ministarstvo finansija planirani su još u Beogradu 18. novembra u Beogradu, 28. novembra u Nišu i 3. decembra u Kragujevcu.

PROČITAJTE I OVO

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image