• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HLEB SA SEDAM KORA: Svi hoće u rudare, evo kolika im je plata...

Izvor MONDO/Tanjug

Ukupan broj zaposlenih u rudarskom sektoru s trećim kvartalom 2019. je 26.076, a prosečna neto zarada u rudarskoj industriji u prvih osam meseci ove godine iznosila je 87.000 dinara, a bruto 120.900 dinara.

Državni sekretar u Ministarstvu energetike Stevica Dedanski je, povodom tri decenije od najvece kolektivne rudarske nesrece u "Aleksinackim rudnicima", kada je poginulo 90 rudara, rekao da tamo još nije poceo proces eksploatacije.

"Na ovom mestu danas se rade geološka istraživanja radi sprovodenja analize mogucnosti potencijalne eksploatacije. Tako je više nego preuranjeno dati cak i procene o stanju i potencijalnim mogucnostima", kazao je Dedanski za Politiku.

Možda ce vas zanimati

Dedanski je napomenuo da se interesovanje za rudarski posao ne smanjuje, nego je i vece.

Trenutno u okviru EPS-a i JP "Resavica" ima 13.635 zaposlenih u procesu eksploatacije uglja, rekao je Dedanski.

Ukupan broj zaposlenih u okviru rudarskih basena "Kolubara", "Kostolac", i devet rudnika u "Resavici", iznosi 16.500, dodao je on.

MONDO u rudniku: "'Crno zlato' je njihov život"


Dedanski je istakao da je veliko interesovanje za otvaranje novih rudnika od strane opština gde se obavljaju istražne radnje.

"Otvaranje rudnika znaci novi život za region. Tu dolazi do novih zapošljavanja, do plata koje su vece od proseka, do ubiranja rudne rente i novac se koristi za popravljanje infrastrukture u lokalnim samoupravama", napomenuo je Dedanski.

Prema njegovim recima, nivo investicija u eksploataciji mineralnih sirovina je u konstantnom porasu.

"Samo u 2018. imamo 100 miliona dolara realizovanih investicija u istraživanja, a u periodu pre toga bile su 25 miliona dolara", naveo je Dedanski.

PROCITAJTE I OVO

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

GoranSD

Posao rudara je uzasno tezak , rizican po zivot. Nije lako odluciti se i biti rudar . Sumnjam da im je plata 80 000. Ne moze svako biti rudar.

Atila BB

Totalna laz da je rudarska plata tolika! Ja radim u rudniku u podzemnoj eksploataciji u Resavici kao KV radnik i imam platu oko 55000 din. Ali kao i svuda ogroman je broj radnika po upravama gde je plata mnogo veca pa se verovatno dodje do tog priseka. Rudarska plata je mizerna za posao koji se obavlja i svuda se kuburi sa radnicima. Ako je nekom to mnogo slobodno neka dodje i radi na 300-500m dubine,da ne pricam dalje o tom poslu.

Rmu Stavalj Sjenica

U rudniku stavalj kod Sjenice prosecna plata Nk radnika je oko 50 ooo din. Pk oko 57 i Kv oko 65 hiljada. Palioc u jami oko 70 hiljada . Nadzornik smene oko 75 hiljada. E sad sve zavisi od ukupnog staza provedenog u rudniku. A o uslovi kakvi su u jami i oprema koja je stara najmanje 35 godina. Pa vi vidite kako je raditi. Jedina dobra stvar sto je radno vreme 8 sati. Nema cimanja zavrsis smenu ides kuci. I sto je plata redovna 15 i 30 u mesecu. SRECNO.....

special image