• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRORADILA "PETICA": U pogonu je obnovljeni agregat u HE Đerdap 1

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

U Hidroelektrani Đerdap 1 od danas ponovo radi obnovljeni i modernizovani peti agregat. Snaga mu je uvećena za 30 megavata, a radni vek produžen za još četiri decenije.

Obnovljeni agregat "pustili su u rad" ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, v. d. direktora EPS-a Milorad Grčić i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Ruska kompanija Silovije mašini će uraditi obnovu i poslednjeg, šestog agregata u HE Đerdap 1, kao i deset agregata u HE Đerdap 2.

Možda će vas zanimati

Ministar Antić rekao je da je revitalizacija Đerdapa 1 od izuzetnog značaja za energetski sistem Srbije zato što, dodaje, ta hidroelektrana predstavlja najvažniji objekat za proizvodnju električne energije u hidro sektoru.

KAO NOV ZA 27 MILIONA EVRA

Danas pušteni agregat A2 je u pogon stavljen 1970. godine i nakon 47 godina je zaustavljen radi otpočinjanja revitalizacije posle više od 330.000 radnih sati. Ukupna vrednost obnove petog agregata iznosila je nešto više od 27 miliona evra, dok je ukupna vrednost revitalizacije HE Đerdap 1 veća od 160 miliona evra. Obnova prva četiri agregata završena je u periodu od 2011. do 2017. godine, a početak radova na poslednjem, šestom agregatu, očekuje se sledeće godine.

"Na Đerdapu 1 proizvodi se više od polovine električne energije u našem hidro sektoru i upravo iz tog razloga pridajemo značaj održavanju i modernizaciji tog objekta", rekao je Antić.

Dodao je da je za svojih 40 i nešto godina rada, Đerdap 1 proizveo električnu energiju u vrednosti od 14 milijardi evra, kao i da jedan agregat godišnje proizvede struje između 40 i 50 miliona evra.

V. d. direktora EPS-a Milorad Grčić kazao je da predstoji revitalizacija još jednog agregata, što će početi 2020. godine, i kada bude urađena sanacija dna rečnog korita Dunava sa srpske strane, može se reći da će tada Đerdap 1 biti "kao da je tek izgrađen".

Navodi da nakon kompletnog remonta HE Đerdap 1 predstoji remont HE Đerdap 2, koja se nalazi nekoliko desetina kilometara nizvodno od "Đerdapa 1" kod Negotina, dodajući da je to hidroelektrana manjeg proizvodnog kapaciteta, ali pođednako važna za energetski sistem Srbije.

"Đerdap 2 ima 10 hidroagrageta, drugačijeg tipa, i oni sada imaju 270 megavata instalirane snage, a u planu je da nakon remonta dobiju dodatnih 50 megavata", rekao je Grčić.

Kaže da će remont Đerdapa 2 koštati oko 200 miliona evra.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dasa

Pogledajte ovaj trust mozgova na slici. Jagnjeca brigada sa govedjim glavama. Ovo i majka nerado gleda.

special image