• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EPS mora da bude "ZELENIJI": U ekologiju državni gigant ulaže 1,1 milijardu

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Elektroprivreda Srbije je u prethodne tri godine već investirala 320 miliona evra u ekološke projekte, a u toku su investicije vredne 1,1 milijardi evra koje će se realizovati u nekoliko narednih godina.

V. d. direktora EPS, Milorad Grčić, naglašava da je, pored širenja kompanije, cilj EPS i modernizacija postrojenja u cilju maksimalne zaštite životne sredine.

Na drugoj stručnoj konferenciji "Investicije i zaštita životne sredine - prioritet EPS-a" u organizaciji Balkanmagazina, Grčić je rekao da je EPS najveća i najvažnija kompanija u Srbiji, kao i da je električna energija nešto bez čega ne možemo da funkcionišemo.

Možda će vas zanimati

Kaže da će potrošnja struje biti sve veća, kao i potražnja za električnom energijom, te da je država, kada je nezavisnija u geopolitičkom smislu, onda i stabilnija.

U TENTU OPSTALI A1 i A2

Podsetio je da su neki imali ideju da se 2022. ugase blokovi A1 i A2, ali da je prihvatio inicijativu inženjera koji rade u TENT i koji su objasnili važnost njihovog opstanka, što je predočeno i predsedniku Aleksandru Vučiću, koji je pružio podršku.

Naglasio je važnost Termoelektrane "NIkola Tesla" (TENT) u Obrenovcu, za koju navodi da proizvodi nešto više od polovine struje u Srbiji, kao i da se iz termosektora dobija dve trećine električne energije, a preostala trećina iz hidrosektora.

"Neophodno je funkcionisanje, odnosno sam proces proizvodnje prilagoditi današnjici, evropskim i svetskim standardima, a kada to kažem mislim na nivo zaštite životne sredine. Dakle, čovek je najvažniji, bez čoveka je sve uzaludno, sve je nepotrebno", poručio je Grčić.

Bitno je, naglašava, u što većem procentu i što boljom dinamikom zaštititi životnu sredinu.

Srećom je, kaže, prošao period 80-tih i 90-tih godina prošlog veka za koji navodi da je bio vrlo težak za državu i kada su zaposleni u svim ograncima EPS bukvalno pomoću štapa i kanapa uspevali da održe sistem, a došlo je vreme kada je neophodno modernizovati kapacitete i ugraditi sve sisteme za zaštitu životne sredine.

"Posle mnogo muka i godina uspeli smo da pokrenemo započeti zablokirani projekat odsumporavanja TENT A, projekat vredan oko 170 miliona evra", rekao je Grčić.

Naveo je da su već brojni projekti u TENT-u realizovani, poput tretiranja otpadnih voda i ulaganja u elektrofiltere, a da će za nekoliko godina investiranje u TENT omogućiti dodatnih oko 450 megavata instalisanog kapaciteta termosektora.

Grčić je rekao da je TENT A najteži za rad i najkomplikovaniji, jer ima šest blokova, za razliku od TENT B koji ima dva bloka.

"U cilju boljeg funkcionisanja projekta odsumporavanja u narednom periodu glavno nam je da izgradimo dva pristaništa na TENT A i B", rekao je Grčić i naveo da je to skup i zahtevan projekat, vredan oko 55 miliona evra.

Poručio je da EPS ima ozbiljnu budućnst i da će se širiti na susedne države.

"Cilj nam je ne samo širenje, cilj nam je da postanemo maksimalno modernizovani kada je u pitanju zaštita životne sredine", zaključio je Grčić na konfrenciji na kojoj su učestvovali i predstavnici stručne javnosti, insituta i stranih kompanija sa kojima EPS sarađuje.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milan

A sta je sa solarnom energijom? Ja koristim panele i zelim visak da prodam ili cak da vratim u mrezu bez nadoknade ali se gospodi izgleda od malih ne uzima struja dobivena na sunce. Mislim ovako vise ne moze ako zelimo nesto zeleno da napravimo od nase zemlje. Toliko je komplikovano dobiti dozvolu za 5kw kao da ces Evropu da snabdevas a ne visak da poklonis. A o dazbinama da ne pricam kolike su tj kao da kupujes jos 5kw.

Laki

Koliko znam EPS gradi vetropark ali niko nista o tome ni slovo da napise ...

special image