• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GODINA ZA PAMĆENJE: Vinari Topličkog kraja zadovoljni, vraća se "prokupac"

Izvor mondo.rs Izvor Beta Izvor SRNA

Vinogradari u topličkom kraju, čiji vinogradi zauzimaju više od 400 hektara na području Prokuplja, Blaca, Žitorađe i Kuršumlije, ove godine zabeležili su rekordnu berbu grožđa.

  Berba grožđa - Vinari zadovoljni ovom godinom Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Samo u najvećem topličkom vinogradu, u vinariji "Toplički vinogradi" nedaleko od Prokuplja, ove godine sa 50 hektara ubrano je rekordnih 350.000 kilograma raznih sorti grožđa.

Kako je danas rekao agenciji Beta menadžer te vinarije, Dragan Kovačević, kvalitet grožđa ove godine je izvanredan sa procentom šećera od 23 do čak 25,4 zavisno od sorte grožđa.

Možda će vas zanimati

FRANCUZI IZVEZLI VINA ZA 5,4 mlrd €

Francuska je najveći izvoznik vina u EU, a slede Italija i Španija koje, ipak, mnogo zaostaju za Francuzima, prenosi Srna. Kako navodi Eurostat, U 2018. godini iz EU je prodato oko 15 milijardi litara vina - uključujući penušavo vino, "porto" i "grožđani mošt" iz evropske proizvodnje. Najveći proizvođači su Italija, Španija i Francuska, a slede Portugalija, Nemačka i Mađarska. U 2018. članice EU izvezle su vino ukupne vrednosti 22,7 milijardi evra. SAD su uvezle vino iz EU u vrednosti 3,8 milijardi evra, Kanada za 900 miliona, a među značajnim uvoznicima bili su i Japan i Hong Kong. Francuska je daleko najveća izvoznica vina, s vrednošću izvoza u zemlje izvan EU od 5,4 milijarde evra. Na drugom je mestu Italija sa 3,1 milijardom, a na trećem Španija sa 1,2 milijarde evra.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući takvoj berbi ove godine očekuje se i rekordna proizvodnja od 250.000 boca različitih vrsta vina.

"Najveće količine, skoro 90 odsto, biće plasirane na inostrano tržište u zemlje Evropske unije i na tržište Kine i Japana, koje su u poslednje vreme naši najbolji klupci", rekao je Kovačević.

Rekordnu berbu zabeležili su i ostali toplički vinogradari u vinarijama "Doja" iz Donje Jošanice kod Blaca, vinariji "Maletić" iz Velike Plane, i vinarijama "Aranđelović", "Stanković" i "Strahinjić" iz Prokuplja.

"U Toplički kraj vinogradarstvo se vraća na velika vrata, pa je uz podršku države i lokalnih samouprava u tom delu Srbije sve više površina pod vinovom lozom", kaže zamenik gradonačelnika Prokuplja Miroljub Paunović.

On je naglasio da je na tom području među različitim sortama grožđa sve zastupljenija i autohtona sorta grožđa "prokupac", koja je nekad bila i jedina koja se u prokupačkom kraju uzgajala.

PROČITAJTE I OVO

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image