• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U VINU JE SPAS: Srbija dobija STRATEGIJU za razvoj VINARSTVA

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Strategija razvoja vinskog sektora u Srbiji za period 2020-2030. biće usvojena do kraja godine, najavio je ministar finansija Siniša Mali na prvoj konferenciji Saveza vinara i vinogradara Srbije koji je osnovan u julu ove godine.

Ministar Mali je naglasio da država želi da stane iza domacih vinara i da kroz Strategiju Vlade Srbije o razvoju ove privredne grane u narednih 10 godina obezbedi finansijska sredstva kako bi i vinari i država još više proizvodili i zaradivali.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimovic rekao je da, kada je rec o vinogradarstvu, prvi put svi u Srbiji imaju isti cilj - da se potpuno unapredi ta grana poljoprivredne proizvodnje.

Možda ce vas zanimati

Nedimovic je primetio da su vinari i vinogradari uvek bili skromni i da su uglavnom oslanjali na sredstva iz (evropskih) IPARD fondova, ali da država danas ima dovoljno novca da ulaže u ovu granu privrede.

Govoreci o strategiji za vinski sektor, porucio je da je veoma važno što je ovaj sektor prepoznat kao važan, dodajuci da ce biti napravljene posebne mere za vinarstvo kako bi se postigli još bolji rezulatati.

"Imamo 6.700 hekatara registrovanih vinograda, a samo osam odsto autohtonih sorti. Ako želimo da pricamo o "vinu iz Srbije", moramo mnogo toga da promenimo", rekao je Nedimovic.

I VINARI UCESTVUJU U STRATEGIJI

Kako je rekao ministar Mali, u toku je izrada strategije razvoja i marketing plan vinarstva i vinogradarstva koja ce bice završena do sredine novembra, a u cijoj izradi ucestvuje veliki broj vinara i vinogradara iz Saveza.

KINEZIMA VINARIJA OBAVEZNA STAVKA

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Kneževic kazao je da je formiranje Saveza znacajno i zbog razvoja vinskog turizma. "Turisti iz Kine su nam na prvom mestu po broju dolazaka u prvih osam meseci ove godine, a oni uvek u okviru svoje posete obidu makar jednu vinariju", istakao je Kneževic.

"Želimo da zajedno sa njima napravimo strategiju koja nije spisak želja, vec koja može da se sprovede u praksi. Strategiju cemo usvojiti do kraja godine, a u budžetu za 2020. obezbedicemo novac za promociju srpskih vinarstva i vina, kreiranje brenda vinara Srbije i dodatno unapredenje proizvodnje", rekao je sinoc Mali.

Dodao je da sve to treba da doprinese ne samo rastu cele te industrijske grane, nego i razvoju turizma u našoj zemlji, kao i pozicioniranju brenda "Made in Serbia" i u ovoj oblasti.

"U budžetu za 2020. i naredne godine, obezbedicemo dovoljno novca kako bi podstakli promotivne aktivnosti i poboljšali nacin proizvodnje vine, obrade vinograda,nacin na koji se branimo od uvoza jeftinog grožda, bolje primenjujemo i osmišljavamo marketing agencije", rekao je Mali i cestitao osnivanje Saveza navodeci da je to prvi korak ka tome da srpsko vinarstvo, srpska vina i vinarije postanu svetski poznati i prepoznatljivi.

Predsednik Saveza vinara i vinogradara Srbije Božidar Aleksandrovic kazao je da cvrsto veruje u uspeh ove strategije.

"Ovi strategiju radimo za narednih 10 godina, a ona ce obraditi i podizanje vinograda, što je krucijalno, kao i podizanje vinarija, razvoj vinskog turizma i promociju srpskih vina", istakao je Aleksandrovic.

Izrazio je nadu da ce Srbija u narednim godinama imati hiljade hekatra novih vinograda i da ce srpska vina osvajati još više nagrada na svetskim takmicenjima, kao i da ce se u vinskom sektoru osetiti boljitak od razvoja vinskog turizma.

Prvoj konferenciji Saveza vinara i vinogradara prisustvovao je i enolog Valter Filiputi iz italijanske kompanije Horwath HTL koji je rekao da je imao priliku da proba mnoga srpska vina i da ih je ocenio najvišom ocenom.

"Mislim da ste na dobrom putu i da ce usvajanje strategije i sistemsko rešavanje u oblasti vinarstva pomoci da srpska vina jednog dana "zaigraju u ligi šampiona", porucio je Filiputi.

Snižava stres: Caša vina zaista pomaže da se opustite

PROCITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image