• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NIŠTA NISMO NAUČILI: Suše, poplave... a osigurava se samo 3% ratara

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Iako različite delove Srbije svake godine pogodi neka elementarna nepogoda, poput suše, poplave ili mraza, od šteta je osigurano samo 3% individualnih poljoprivrednih proizvođača i svega 9% preduzetnika, firmi i zadruga

Poljoprivrednici se za ove poražavajuće podatke iz analize Ministarstva pojoprivrede "brane" nepoverenjem u osiguravajuće kuće ali ističu i problem malog broja procenitelja, rekao je na TV Pink pomoćnik ministra poljoprivrede za ruralni razvoj Aleksandar Bogićević.

Bogićević navodi primer jednog regiona u Srbiji koji je bio pogođen gradom, ali su procenitelji na teren došli tek posle 20 dana.

Možda će vas zanimati

"Do tada je već došlo do oporavka vegetacije i šteta nije bila kao prvog dana", rekao je Bogićević.

Uprkos tome, poručuje, veoma je važno da se poljoprivredna proizvodnja osigura, jer je šteta mnogo veća od polise osiguranja.

"To osiguranje, kada se pogleda u prvi mah, košta. Ali, kada sam išao sam na teren neki ljudi su imali 3, 4 hektara zasada i nisu se osigurali. I zbog 500 evra, koje je trebalo da daju za osiguranje, izgubili su 20.000 do 30.000 evra. To su ogromni gubici za domaćinstvo koje se neće oporaviti u naredne dve do tri godine", objašnjava Bogićević.

Ministarstvo poljoprivrede, kako kaže, pokušava da pomogne poljoprivrednicima sve većim izdvajanjem za podsticajna sredstva za investicije osiguranja poljoprivrednih useva i životinja.

Nosilac poljoprivrednog gazdinstva ima pravo na podsticaj osiguranja u iznosu od 40 odsto visine premije osiguranja, a u pet regiona koje su najviše pogođene elementarnim nepogodama, do 70 odsto visine premije.

"Svake godine izdvajamo sve više za tu meru. Prošle godine bilo je to 400 miliona dinara, ove godine je 600 miliona dinara", navodi Bogićević.

On je dodao i da, kada bi lokalne samouprave uložile još deset, 20 ili 30 odsto, poljoprivrednik bi mogao da ima i besplatno osiguranje.

Bogićević smatra da bi poljoprivrednici morali u većoj meri da koriste osiguranje od elementarnih nepogoda jer, kako kaže, od 2014. Srbija je svake godine bila pogođena u većoj ili manjoj meri uticajima lošeg vremena.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

$€₽БИА

Осигуравајуће куће лоповске, државе нема... ко је луд нека плаћа... наш сељак је промућуран и паметан. Не треба њему факултет да схвати ко га жели опељешити.

special image