• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budžet 2020: Za poljoprivredu REKORDNE SUBVENCIJE

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Skupštini da će srpska poljoprivreda u Budžetu za 2020. imati do sada najviše sredstava i najveće subvencije, ukupno 58,15 milijardi dinara.

 Budžet 2020 - Ministar Mali o novcu za poljiprivredu i subvencijama Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ova cifra, zbrojena izdvajanja države i sredstvima EU programa IPARD 2, je 5,13% ukupnog budžeta države.

"Znatno su veće subvencije za poljoprivredu, jer smatramo da su nam poljoprivrednici i poljoprivreda veoma važni kao izvor rasta i jedan od osnova naše ekonomije", kazao je Mali učestvujući u raspravi o predlogu Budžeta za 2020. godinu.

Možda će vas zanimati

On je istakao da su u "vreme samostalnog poslanika Miladina Ševarlića", odnosno 2012. godine, subvencije za poljoprivredu bile 29,5 milijardi, dok će 2020. biti 43,7 milijardi dinara.

Poručio je da će budžet za poljoprviredu, kao i subvencije za poljoprivredne proizvođače, nastaviti da rastu.

Poslanik Ševarlić, inače profesor Poljoprivrednog fakulteta BU u penziji, je prethodno rekao da neće podržati predlog budžeta za narednu godinu, jer ni taj budžet, kao ni oni prethodni, sa izuzetkom onog iz 2004. godine, ne poštuje Zakon o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, koji predviđa da za poljoprivredu iz budžeta mora da ide minimalno pet odsto.

"NE GRADITI FABRIKE U BEOGRADU"

Poslanik Veroljub Matić (SNS) kazao je da bi bilo dobro razmišljati o tome da se fabrike otvaraju udaljene od Beograda u obimu od 100 kilometara, što pomaže da glavni grad bude "zaštićen od naseljavanja i zagađivanja, a omogućava da se razvijaju i drugi delovi Srbije".

Ševarlić tvrdi da se njegov račun ne poklapa sa računicom ministra Malog i da poljoprivrednici neće dobiti minimalnih pet odsto budžeta.

"Takođe, ne može se ukupan razdeo 24 za poljoprivredu tretirati kao podsticaj registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima", dodao je Ševarlić.

Poslanici Srpske napredne stranke saglasni su sa Vladom u oceni da je planirani budžet za 2020. godinu razvojni.

Istakli su da je fiskalna konsolidacija završena, da su se teške reforme koje su sprovedene isplatile, a kao neke od bitnih oblasti u koje je predviđeno da se ulaže izdvojili su sektor za odbranu, obrazovanje, podsticaj preduzetništva pre svega za mlade, kao i ulaganje u putnu infrastrukturu.

Poslanica Marija Obradović (SNS) navodeći da su natalitet i briga o mladima za našu državu možda najvažniji u narednim godinama, kazala je da ulaganje u natalitet mora biti još veće.

Obradović je kazala da je u sektor za odbranu, ove godine predviđeno manje oko 10 odsto sredstava u odnosu na prošlogodišnji budžet, ali istakla da polovinu od predviđenog predstavljaju rashodi za zaposlene.

Deo poslanika iz opozicinih stranaka ne prisustvuju raspravi o Budžetu jer organizovano bojkotuju rad Skupštine.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image