• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PLATA NAM VEĆA 50€, tvrdi statistika

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Možda to ne osećate u novčaniku, odnosno tekućem računu, ali zvanična statistika kaže da su plate u Srbiji za godinu dana porasle više od 10 odsto, na 53.698 dinara.

Prosečna neto plata u Srbiji za septembar 2019. godine iznosila je 53.698 dinara, i nominalno je veća za 12,1% a realno (s uračnunatom inflacijom) za 10,9% u odnosu na isti mesec prošle godine.

Izraženo u evrima to je oko 456,8€ (prema proseku evra u oktobru, mesecu kada su platae isplaćivane), što je za više od 50€ preko onog iznosa koji je izračunat za septembar prošle godine.

Možda će vas zanimati

Septembarska prosečna bruto zarada iznosila je 74.160 dinara, što je više za 11,9% nominalno, odnosno za 10,7% realno nego u septembru 2018, objavio je Republički zavod za statistiku.

Medijalna neto zarada za septembar je "težila" 41.547 dinara.

Medijalna zarada je iznos plate koji je tačno na sredini svih iznosa isplaćenih plata, i znatno se razlikuje od aritmetičke sredine, odnosno odnosa sume plata i broja zaposelnih kojima su isplaćene.

Nažalost, Republički zavod za statistiku ne objavljuje plate po decilima (desetim delovima) kao što to rade njihove kolege u Hrvatskoj, tako da se ne vidi kolike plate dobija pretežni broj zaposelnih.

Bruto zarade su u periodu januar-septembar 2019. godine, u odnosu na isti period prošle godine, zabeležile nominalni rast od 10%, odnosno realni rast od 7,8%, dok su neto plate, istovremeno, porasle za 10,1% nominalno i za 7,9% realno.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Korto

A cene? Struja? Infostan? Hrana? Sramota...

Nenko

Statistika, naša dika, što poželiš to naslika! Vlada Bulatović Vib.

Dr.Mr

Ja tu statistiku nisam osetio.

special image