• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOD MAĐARA SVI RADE, u Bosni malo ko: Stopa nezaposlenosti u regionu

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Prosečna stopa nezaposlenosti u Mađarskoj je u tri meseca zaključno sa oktobrom iznosila 3,5 procenata, što je nepromenjeno u odnosu na stopu iz prethodna tri meseca.

Međutim, stopa nezaposlenosti u periodu avgust-oktobar 2019. smanjena je u odnosu na 3,7 odsto iz istog tromesečja prošle godine, saopštila je danas mađarska kancelarija za statistiku (KSH).

Ovom stopom obuhvaćeni su nezaposleni starosne dobi od 15 do 74 godine, prenosi mađarska novinska agencija MTI.

Možda će vas zanimati

U apsolutnim ciframa, u posmatranom tromesečnom periodu bilo je 163.600 nezaposlenih, što je za 1.100 više nego u prethodna tri meseca, ali za 9.300 manje nego godinu dana ranije.

Tokom tog perioda, nezaposleni Mađari u proseku su proveli oko 11,2 meseci tražeći posao, a 32 odsto nezaposlenih je tražilo zaposlenje godinu dana ili duže.

Poređenja radi: Mađarska ima 9,7 miliona stanovnika, što je za oko trećinu više nego Srbija a ipak, Srbija koja je (kao deo SFRJ) osamdesetih godina prošlog veka bila pojam ekonomije za Mađare, danas ima dva puta više nezaposlenih (334.000 prema Anketi o radnoj snazi RZS).

Pritom, Srbija je prva zemlja u Evropi po procentu zaposlenih koji su "zaposleni" na period kraći od tri meseca, pokazalo je istraživanje "Indikatori dostojanstvenog rada u Srbiji" Sarite Bradaš i Marija Reljanovića.

Ali, ni to nije najgora situacija u regionu. U Bosni i Hercegovini, zemlji od 3,5 miliona stanovnika, trenutno je nezaposleno čak 401.342 osobe. Znači, na teritoriji gde živi upola stanovnika koliko u Srbiji, broj nezaposlenih je za petinu veći.

Najviše nezaposlenih je na području FBiH, 308.214 osoba, potom u Republici Srpskoj, 85.923 nezaposlene osobe, te 7.205 nezaposlenih u Brčko Distriktu.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image