• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LEPO VREME "UBIJA" GASPROM: Manjak 45% zbog jeftinog gasa i manje isporuke

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Neto profit ruskog energetskog diva Gasproma pao je za 45 odsto u trećem kvartalu 2019. godine, na 212 milijardi rubalja (3,3 milijarde dolara), u odnosu na isti period prošle godine.

Do pada je došlo zbog smanjenog obima izvoza prirodnog gasa i njegovih nižih cena, poručuju iz ruske kompanije, prenosi turska novinska agencija Anadolija.

Bruto prihod od isporuka gasa Evropi i drugim odredištima, izuzev Rusije i bivših sovjetskih zemalja, iznosio je 587 milijardi rubalja, što je za 37 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Možda će vas zanimati

Ipak, neto dobit Gasproma je u periodu januar-septembar 2019. godine, na godišnjem nivou, porasla za tri odsto na 1.000 milijardi rubalja (14 milijardi evra).

U 2018. godini, neto profit tog najvećeg svetskog proizvođača prirodnog gasa dostigao je 1.500 milijardi rubalja (22,5 milijardi dolara).

Situacija bi po Gasprom mogla da bude još lošija jer krajem godine prestaje da važu ugovor o isporukama Ukrajini.

Ukrajinska državna energetska kompanija Naftogas objavila je danas da predstoji još dug put do dogovora sa Rusijom o novom gasnom ugovoru.

Aktuelni ugovor o isporukama ruskog gasa Ukrajini i njegovom tranzitu prema Evropi ističe nakon 31. decembra tekuće godine, podseća Rojters.

Novi ugovor još uvek nije potpisan, a pregovore su zakomplikovali arbitražni postupci i spor zbog pripajanja Krima Ruskoj Federaciji.

Portparol Kremlja je ranije danas izjavio da bi ruski predsednik Vladimir Putin i njegov ukrajinski kolega Vladimir Zelenski mogli da razgovaraju o gasnom ugovoru 9. decembra, kada će se u Parizu sastati sa drugim evropskim liderima.

PROČITAJTE I OVO

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

alokiN

Ubija ga i to sto celog dana rade neke sanacije a delovi novog sada bi se lepo grejali. Ali nema veze, sedecemo u hladnom, i onako nije zima. A koliko sam upoznat, gledajuci racune, gas nije pojeftinio - ne lazite narod!

special image