• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BOLJE GRAĐANIMA A BOLJE I BUDŽETU:Smanjiti akcizu na TNG, da se više zaradi

Autor . Izvor Tanjug

Akciza na TNG je u SRbiji najvćea u regionu, ako bi se smanjila bilo bi to dobro i za građane, i za privrdu ali i za sam državni budet, kažu iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Ukoliko bi smanjila akciza Kamioni u tranzitu kroz Srbiju mogli bi da toče u našoj zemlji više goriva što bi uticalo da privreda bude znatno konkurentnija, a potrošnja tečnog naftnog gasa (TNG), kao ekološki najprihvatljivijeg goriva, bila bi znatno uvećana, kaže generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

"TNG je ekološki najprihvatljivije gorivo i na raspolaganju je građanima Srbije a, nažalost, na njega je stavljena najveća akciza u Evropi", kaže Mićović.

Možda će vas zanimati

Smatra da postoji prostor za redakciju akciza i za druga goriva, što bi smanjilo cene za dizel koji se koristi u industriji, poljoprivredi i građevinarstvu i imalo pozitivne efekte na privredu.

Ukupan udeo prihoda od akcize na gorivo u budžetu Srbije proteklih godina bio između 11 i 13 procenata.

Sadašnja akcizna politika nesporno ostvaruje značajan prihod republičkom budžetu jer su ukupna zahvatanja države u ceni goriva između 55 i 65 procenata, kaže Mićović.

"To je značajan udeo jer više od pola cene litre goriva uplaćujemo državi u budžet kada kupujemo na benzinskoj stanici", kaže on.

Međutim, kamioni se, objašnjava, snabdevaju gorivom negde usput a ne u Srbiji jer kupuju jeftinije gorivo i imaju povraćaj PDV-a.

Zapadna Srbija toči gorivo u BiH, dok na jugu kupuju u Makedoniji koja sa malim državnim zahvatanjima pravi problem svim državama u okruženju, smatra Mićović.

Ukupna potrošnja goriva u Srbiji već više godina ipak beleži rast što on objašnjava rastom ekonomije i prihoda.

Znatno brže raste potrošnja dizela, nego benzina i TNG-a, kaže, a rast potrošnje dizela od pet odsto objašnjava potrošnjom u industriji, poljoprivredi i građevini.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Munze

Godisnje sipam mozda 5 rezervora u srbiji, sve ostalo u r.srpskoj. z'inat

Milan

Akcize su nam ubedljivo najvece naspram kupovne moci. Zato ko zivi na granici sa R. Srpskom treba stalno tamo da ide po gorivo jer dizel izadje oko 120 dinara i svaki 12,13 rezervoar gratis na osnovu sakupljenih bodova. A nasi politicari ne treba da zive od akciza nego lepo da zasucu rukave pa na linijiu u fabrici, zidariju ili rudnik i da rade za 30000 dinara da vide kako se na njihovoj kozi primenjuje zakon koji su doneli.

Štapovi za vaterpolo

Treba stimulisati ljude koji imaju starije benzince da ugrađuju plinske uređaje. Akcize i cene treba smanjiti na svako gorivo! Ovako nas svi izbegavaju i toče u susednim zemljama. Kad bismo imali jeftinija goriva od komšija i oni bi kupovali kod nas. Nekad je manje u stvari više i to ministarstvo hitno treba da nauči i primeni.

special image