• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRPSKE MALINE U BELORUSKI JOGURT: Čime ćemo trgovati na istoku

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Srbija, kao jedan od lidera u proizvodnji malina i šljiva, zanimljiva je beloruskim privrednicima kako bi od srpskog voća proizvodili voćne jogurte, dok Belorusija, s druge strane, našem tržištu može ponuditi maslac i mleko u prahu.

To je zaključeno tokom sastanka ministara poljoprivrede Srbije i Belorusije, Branislava Nedimovića i Anatolija Hotka, koji se održao danas u Beogradu, a uoči susreta dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Aleksandra Lukašenka.

Nedimović je u izjavi medijima nakon sastanka kazao da je Srbiji neophodno da uveze maslac i mleko u prahu, dodajući da su potrebe naše konditorske industrije za tom robom 2.000 tona godišnje, a da svega ima 30 do 40 tona.

Možda će vas zanimati

"To je zato što nemamo viška mleka i zato je neophodno da se taj nedostatak pokrije. Srbija će za 15 do 20 dana izaći sa posebnim pravilima za uvoz te vrste robe bez carine, a smatram da Belorusija, kao jedan od lidera u toj oblasti, može da nam pomogne", rekao je Nedimović.

Kaže da je tema razgovora sa ministrom poljoprivrede Belorusije bila i kako da Srbija na najkvalitetniji način iskoristi Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, gde je uključena i Beorusija, i da im predstavi listu proizvoda koji su njima neophodni, a koje bi naša zemlja mogla da im plasira.

POZITIVAN BILANS

Srbija u razmeni sa Belorusijom ostvaruje pozitivan spoljnotrgovnski bilans, navodi Nedimović, u iznosu od 500.000 dolara. Prema njegovim rečima, najviše izvozimo stočne hrane, a najviše uvozimo mladi krompir, mlečne proizvode i luk. Najveći obim međusobne razmene poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ostvaren je u 2014. godini kada je dostigao nivo od 17,3 miliona američkih dolara, dok je prošle godine bio 10,4 miliona (izvoz 8 miliona, uvoz 2,4 miliona).

Među njima su, navodi Nedimović, neke vrste voćnih rakija, mesne prerađevine, voće.

On je najavio i da će sutra biti potpisan sporazum između Mlekare Ub i jedne mlekare iz Belorusije o međusobnoj saradnji radi plasmana proizvoda na treća tržišta, kao što su tržište EU, rusko i ostala zainteresovana tržišta.

Ministar kaže da je robna razmena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda između dve zemlje ispod 20 miliona dolara i ističe da ona može biti i do dva ili tri puta viša s obzirom na pogonosti iz Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom.

Tema razgovora, kazao je Nedimović, bila je i da u sektoru semenske robe bude veće učešće srpskih sorti, jer je, podseća, Srbija registrovana na beloruskim sortnim listama.

Ministar poljoprivrede Belorusije Anatolij Hotko kaže da je ta zemlja jedan od lidera u proizvodnji mlečnih proizvoda, ali, ističe, da im nedostaje voće i voćni koncetrati za, na primer, proizvodnju voćnih jogurta.

"Mi znamo da je Srbija lider u proizvodnji maline i šljive i to je za nas interesantno i imaćemo to i vidu", rekao je Hotko novinarima nakon sastanka sa Nedimovićem.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image