• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TRGOVINA RASTE, ali DEFICIT PREDNJAČI: Izvoz povećan 7%, uvoz za 8,7%

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Iako je industrijaska proizvodnja u blagom porastu trgovina srpske ekonomije raste, i to sasvim solidnim tempom. Nažalost, raste i deficit, i to ozbiljnih 14 odsto godišnje, pa je samo za devet meseci razmena 4,35 "u minusu".

  Povećan izvoz i uvoz ali i trgovinski deficit Izvor: MONDO, Lana Stošić

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u periodu januar - septembar 2019. godine porasla je za 7,9 odsto međugodišnje i sad iznosi 30,32 milijarde evra.

Od toga izvoz je povećan za 7,0 posto, a uvoz za 8,7 odsto, jer je izvezeno robe u vrednosti 12,98 milijardi evra, a uvezeno za 17,33 milijarde.

Možda će vas zanimati

Deficit iznosi 4,35 milijardi evra,i veći je za 14,1 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, objavio je Republički zavod za statistiku

Pokrivenost uvoza izvozom je 74,9 odsto i manja je u odnosu na isti lanjski period kada je iznosila 76,1 odsto.

Izraženo u dolarima, ukupna robna razmena sa svetom je tokom posmatranih devet meseci dostigla 34,08 milijardi dolara, što je porast od 1,6 procenata na godišnjem nivou.

Izvoz je vredeo 14,59 milijardi dolara, što čini rast od 0,7 odsto, a uvoz je "težio" 19,49 milijardi i veći je za 2,3 procenta nego u istom periodu 2018. godine.

PROIZVODNJA U PADU

Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je u septembru za 1,6 odsto u odnosu na isti mesec 2018. godine, ali je i dalje u minusu za 2019. godinu - u periodu januar-septembar beleži pad od 0,7 odsto međugodišnje.

Deficit, u iznosu od 4,89 milijardi dolara, povećan je za 7,3 posto međugodišnje.

Najveće učešće u izvozu Srbije imao je region Vojvodine (34,5%), a u uvozu beogradski region (47,5%).

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 62,6 odsto ukupne razmene.

Glavni spoljnotrgovinski partner i na strani izvoza i na strani uvoza bila je Nemačka. Tokom devet meseci, u Nemačku smo izvezli robu u vrednosti 1,65 milijardi evra, a uvezli za 2,25 milijarde evra.

Drugi po važnosti spoljnotrgovinski partner Srbije su zemlje CEFTA, u koje smo izvezli robu u vrednosti 2,22 milijarde evra, a uvezli za 696,2 miliona, pri čemu smo zabeležili suficit od 1,52 milijarde evra, uz pokrivenost uvoza izvozom od 318,9 procenata.

Izvoz Srbije u septembru mesecu ove godine iznosio je 1,49 milijardi evra, i veći je za 7,4 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, dok je uvoz imao vrednost od 1,87 milijardi, što je povećanje od 5,3 procenta na godišnjem nivou.

Prema desezoniranim podacima, septembarski izvoz je na mesečnom nivou bio manji za 0,9 posto, a uvoz je opao za 1,0 procenat, navodi se u saopštenju.

RASTE I MALOPRODAJA - 7,7% u septembru

Promet robe u trgovini na malo u Srbiji bio je u septembru veći u tekućim cenama za 7,7 odsto, a u stalnim cenama za 7,3 procenta u odnosu na isti mesec prošle godine. U periodu januar-septembar, promet u maloprodaji je povećan u tekućim cenama za 10,5 posto, a u stalnim cenama za 8,6 odsto u poređenju sa istim periodom 2018. godine.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Brajan Bulaga

Слава Прворођеном.

Vladimir

Hvala presvetom efendiji

special image