• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PENZIONERI ZAJEDNO PO STARI DUG: Sporazum sindikata i udruženja penzionera

Izvor mondo.rs Izvor Beta

Za vraćanje duga za penzije, "teškog" milijardu evra, koje je država uskratila merama štednje, udružili su se Sindikat penzionera Srbije, UGS Nezavisnost i Savez penzionera Srbije.

Predstavnici Sindikata penzionera Srbije, UGS Nezavisnost i Saveza penzionera Srbije potpisali su danas Sporazum o saradnji koji najavljuje njihovo zajedničko nastupanje pred vlastima, u cilju poboljšanja položaja penzionera, a pre svega vraćanja duga države do koga je došlo zbog smanjenja penzija, za koji je procenjeno da iznosi oko milijardu evra.

Predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković je prilikom potpisivanja sporazuma u Medija centru rekao da "neko ko nema politički kapital ne može da očekuje da će naplatiti nešto od institucija, kao i da penzioneri u Srbiji imaju takav kapital".

Možda će vas zanimati

"U Srbiji ima oko 1,7 miliona penzionera i još oko 100.000 lica koja su zašla u godine ali nisu ostvarila pravo na penziju. To je jedna četvrtina populacije u Srbiji, a jedna trećina biračkog tela. Ako penzioneri imaju jasnu agendu svojih zahteva, ne znam koja vlast može da zaobidje takav uticaj", rekao je Stojiljković.

On je rekao da država penzionerima po osnovu smanjenja penzija duguje 660 miliona evra, a da je u isto vreme "kroz razne nekontrolisane subvencije različitim grupama i pojedincima dato oko 880 miliona evra", kao i da su penzioneri "snaga koja nije prepoznata u datim društvenim okolnostima".

DUG MOŽE I NA RATE

Grabundžija je rekao da treba doneti poseban zakon a da bi penzioneri bili saglasni i ako bi im se penzije vraćale narednih 47 meseci, koliko meseci je država od njih uzimala. On je rekao da "sa oko 750.000 oštećenih država penzionerima duguje milijardu evra".

Predsednik Saveza penzionera Srbije Andreja Savić je rekao da taj savez ima oko 650.000 članova i da treba da se političko i društveno mesto penzionera u Srbiji učini prepoznatljivim.

"To je blok koji će zastupati najbrojniju populaciju u Srbiji, nijedna politička vlast ne može da zanemari ovoliki broj", rekao je Savić i dodao da to može da bude gotovo polovina od ukupno izašlih birača na izborima.

Savić je rekao da će penzioneri tražiti da udruženje koje zastupa njihove interese bude proglašeno udruženjem od nacionalnog značaja.

Predstavnik Sindikata penzionera u UGS Nezavisnost Miloš Grabundžija je rekao da se "stalno govori kako nam nikada nije bilo bolje, što penzioneri ne vide i ne osećaju", a u isto vreme se ne pokreće pitanje vraćanja duga penzionerima po osnovu umanjenja penzija.

"Prema podacima fiskalnog saveta 14 milijardi dinara je u budžetu za 2020. godinu predviđeno za izgubljene radne sporove a 22 milijarde dinara za plaćanje kazni, što je pet puta više nego 2010. godine", rekao je Grabundžija, dodajući da u isto vreme niko ne pominje vraćanje penzija.

U Medija centru je danas održana i tribina "Zajedničkom akcijom do povraćaja umanjenih penzija".

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Brajan Bulaga

Ima da vrate di zadnjeg dinara sa pripadajucom kamatom.

special image