• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CRNOM GOROM GAZDUJU TUĐINI: Trećina bogatstva zemlje u posedu stranaca

Autor mondo,rs Izvor Tanjug

Analiza Ministarstva finansija pokazuje da je ukupno bogatstvo Crne Gore oko 20,8 milijardi evra, od čega je u posedu stranaca oko 38 odsto.

 Crna Gora - stranci poseduju 38 odsto bogatstva

U crnogorskom Nacrtu programu ekonomskih reformi (PER), za period 2020. do 2022. godine, navodi se da je kalkulacija i analiza Ministarstva finansija urađena na osnovu istraživanja Kredi Svis banke i knjige francuskog ekonomiste Toma Piketija "Kapital u 21. veku".

Visok udeo stranog vlasništva može da doprinese značajnom prenosu tehnologije i znanja, ali s druge strane može da bude izvor političke nestabilnosti, upozorava crnogorska vlada samu sebe u nacrtu PER-a, prenosi portal bankar.me.

Možda će vas zanimati

Kako je objašnjeno, procenjena vrednosti bogatstva Crne Gore od 20,8 milijardi evra, što čini 4,9 odsto neto nacionalnog dohotka u 2018. godini, a u rukama stranaca nalazi skoro dva, odnosno 1,86 procentnih poena neto nacionalnog dohotka ostvarenog u jednoj godini.

Ovo je prvi put da se u javnosti pojavljuje podatak o vrednosti bogatstva Crne Gore i procentu učešća stranaca u njemu.

Univerzitetski profesor i ekonomista Milenko Popović smatra da je reč o važnom i hvale vrednom nalazu koji može poslužiti za čitav niz novih uvida relevantnih za definisanje pozicije crnogorske ekonomije i za izbor adekvatne strategije budućeg razvoja.

"Kapitalni koeficijent, odnos između procenjene vrednosti nacionalnog bogatstva i vrednosti BDP-a je na nivou od skoro pet, tačnije oko 4,9. To znači da bismo stvorili jedan evro mi moramo uvek imati na raspolaganju kapital u vrednosti od pet evra, dok je u SAD za tako nešto dovoljno imati samo 2,5 evra", naveo je Popović za "Vijesti".

PROČITAJTE I OVO

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Napredna štetočina

Pa normalno, kromanjonci ne umeju ni da govore

Goge

Mislim da je to njihova stvar. Šta je to nama u Srbiji bitno.

Serbia forever

Za još neku godinu će lokalni stanovnici CG morati da plate bogatim strancima, da mogu da se okupaju u svom sopstvenom moru!?

special image