• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crnogorcima za ratu autoputa fali 32 miliona evra

Izvor mondo.rs

Crnogorsko Ministarstvo finansija očekuje da će skoro polovinu novca potrebnog za vraćanje kredita za izgradnju autoputa Podgorica - Mateševo dobiti od "korišćenja samog puta", ne precizirajući šta to, osim putarine, podrazumeva.

 Autoput Južni Jadran - rata Crna Gora i subvencija Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Vlada predviđa da će iz državne kase godišnje subvencionisati 32 miliona evra za otplatu duga za gradnju prve deonice autoputa koji južnu Jadran povezuje Beogradom Budimpeštom.

Tolika će biti razlika biti između onoga što će Monteput prihodovati od naplate putarine do iznosa godišnje rate kredita.

Možda će vas zanimati

Kako pišu podgoričke "Vijesti", to pokazuju podaci Ministarstva finansija, koji su u posedu nevladine organizacije Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

Za izgradnju 41 kilometra prioritetne deonice Smokovac - Mateševo u 2014. godini je sa kineskom EXIM bankom zaključen kredit na 944 miliona dolara. Grejs period je šest godina, period otplate glavnice 14 godina, kamatna stopa je dva odsto godišnje.

Iznos rate za glavnice koju godišnje od 2021. treba vraćati je 67 miliona dolara, a iznos u evrima će zavisiti od kursnih razlika i od toga da li će Vlada uzeti osiguranje od valutnog rizika (forvard opcija).

Ministarstvo finansija navodi da su ukupna putarina i drugi komercijalni prihodi od projekta auto-puta projektovani na 31,3 miliona evra godišnje, a da će do 2030. dostići iznos od 44 miliona evra.

"Jasno se kaže da je sav prihod od putarine namenjen za otplatu kredita, ali ne i koji su to drugi komercijalni prihodi ovog projekta na koje Vlada računa, a koji će poslužiti za vraćanje dugova", rekla je za "Vijesti" pravni savetnik ASP, Ines Mrdović.

Reč je o preliminarnim prognozama saobraćaja koje je uradilo Ministarstvo saobraćaja i makro projekcijama Ministarstva finansija, prema kojima se očekuje da na duži rok otprilike polovinu troška pokrije prihod od putarine.

Iako se u dokumentima navodi da se očekuje negativna neto sadašnja vrednost projekta, Ministarstvo finansija procenjuje da će njegova vrednost ipak biti pozitivna, imajući u vidu poboljšanu bezbednost puteva i druge benefite, navodi podgorički list na svom sajtu.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pera

Vucicu, resi

special image