• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SEČA LOŠIH KREDITA: Dobro nam ide, Srbija u vrhu u regionu

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Trend pada problematičnih kredita (NPL) nastavljen je u većini zemalja u regionu centralne, istočne i jugoistočne Evrope (CESEE) kako u nominalnom iznosu i tako i po udelu u ukupnim plasmanima. Srbija se po stopi smanjenja u samom vrhu među 17 zemlja regiona.

Prema izveštaju NPL Monitor, objavljenom na veb sajtu Bečke inicijative, obim NPL-ova u regionu CESEE je iznosio 35,2 milijarde evra na dan 30. juna 2019., i smanjen je za 8,4 odsto ili za 3,2 milijarde evra na godišnjem nivou.

U odnosu na jun 2018. godine, koeficijent (nivo) NPL-ova u regionu smanjen je za 0,9 procentnih poena na 4,0 odsto u proseku. To je značajno poboljšanje u odnosu na mart 2014. godine, kada je ta stopa iznosila 9,8 posto.

Možda će vas zanimati

U izveštaju se ističe da su najveći pad obima problematičnih kredita, znatno iznad prosečne stope za region CESEE, u periodu od juna 2018. godine do juna 2019. zabeležili Slovenija (za 33,1 odsto), Crna Gora (za 30,9%), Srbija (za 28%), Estonija (za 26,9%) i Mađarska (za 25,5%), prema podacima NPL Monitora.

Značajna poboljšanja su registrovali i Bugarska (smanjenje za 0,6 milijardi evra ili za 15,8%), Hrvatska (smanjenje za 0,6 milijardi evra ili 14,6%) i Rumunija (smanjenje od 0,5 milijardi evra ili za14,6%).

Prema tabeli objavljenoj u studiji, nivo problematičnih kredita u Srbiji je na kraju juna ove godine iznosio 5,2 odsto.

RASTU JEDINO KOD POLJAKA I MAKEDONACA

Takođe se navodi da su dve zemlje zabeležile porast obima NPL-ova od juna 2018. godine, i to Poljska za 300 miliona evra ili za 2,4 posto na 13 milijardi evra, i Severna Makedonija za 40 miliona evra ili 17,2 procenta na 300 miliona evra.

Podsećanja radi, guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković je u novembru saopštila da je nivo NPL-ova u međuvremenu dodatno smanjen, na najniži nivo od kada se sprovodi Akcioni plan, na svega 4,7 procenata.

Prema NPL Monitoru, među zemljama u CESEE regionu postoji značajan disparitet u pogledu NPL koeficijenata, koji se kreću u rasponu od 0,4 odsto u Estoniji do 11,2 procenta u Albaniji. Dodaje se da je Albanija jedina zemlja u regionu gde je NPL koeficijent i dalje iznad praga od 10 procenata.

Kada je reč o ostalim pokazateljima za Srbiju, problematični krediti su prema ovoj studiji na kraju juna iznosili 1,0 milijardu evra, što čini 2,4 odsto prošlogodišnjeg bruto domaćeg proizvoda zemlje, a njihova pokrivenost ukupnim rezervisanjima za potencijalne gubitke po osnovu kredita je bila 60,8 procenata.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image