Pritisnuti dugoročnim držanjem kamatnih stopa negativnim od Evropske centralne banke (ECB), kao i usporenog ekonomskog rasta, Brexita i zahtevima regulatora, pozajmljivači širom Nemačke, Britanije, Francuske, Španije i Švajcarske su najavili da će ukupno otpustiti 60.000 ljudi ove godine, piše Fajnenšel tajms.

S tim otkazima samo u najvećih deset banaka u Evropi, broj zaposlenih je pao za petinu od 2008. godine, na 1,1 milion.

Za razliku od njih, u SAD je pad bio oko 7 odsto.

Otkazi su najvećim delom bili u investicionim bankama, koje se teško nose sa padom prihoda i gubitkom tržišta na račun rivala iz SAD.

Agencija Mudi (Moody’s), koja je ove upravo promenila izglede za globalne banke sa stabilnog u negativne, upozorila je da će se ja profita između evro banaka i njihovih američkih parnjaka samo produbljivati, i pored otkaza.

Najveći gubitnik je Dojčebank, koja je najavila povlačenje iz investicionog bankarstva nakon što je propalo spajanje s Komercbankom. Rezultat - 18.000 izgubljenih radnih mesta i još jedna "loša banka" sa 288 milijardi dolara neželjene imovine.

U Francuskoj, Sosijete ženeral je eliminisala 1.600 mesta u poslovima sa hartijama od vrendnosti, kako bi ostvarila plan smanjenja troškova od 500 miliona evra godišnje. BNP Pariba ima sličan plan, i cilj - 600 miliona evra.

I spisak ide dalje i dalje...