• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Norvežani NA ELEKTRIČNOM GASU: Svaki drugi kupljeni automobil na struju

Izvor mondo.rs Izvor SRNA

Prodaja novih električnih automobila u Norveškoj povećana je za 30,9 odsto prošle godine zahvaljujući velikom rastu potražnje za vozilima kompanije Tesla.

  Norvežani sve više kupuju električne automobile Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Električni automobili imali su udio od 42,4 odsto u ukupnoj prodaji automobila u Norveškoj prošle godine, što je globalni rekord.

Udeo vozila sa električnim pogonom u ukupnoj prodaji 2013. godine bio je samo 5,5 odsto, navodi se u podacima norveškog auto-moto saveza.

"Ove godine šest od deset novih automobila su na električni pogon", kazao je distributer automobila na električni pogon Harald Meler, koji zastupa nemački Folksvagen.

Ova kompanija planira da već ove godine lansira nekoliko modela automobila na električni pogon.

Tržište automobila na električni pogon se uvećava i prošle godine se najbolje prodavao "Tesla" srednje veličine "model 3", koji se prodaje u Norveškoj za 43.722$.

Razlozi za ovako spektakularne brojke u Norveškoj su brojni - od nepostojanja poreza na kupovinu električnih vozila a velikih poreza na kupovinu automobila sa unutrašnjim sagorevanjem, besplatnogh punjenja i parkiranja u nekim gradovima, dozvoljena vožnja "žutom trakom"... 

Kompanija Tesla, globalni lider među proizvođačima električnih automobila, ove godine će se suočiti sa rastućom konkurencijom, pošto gotovo svi proizvođača automobila u svoje ponude uvrštavaju i nova električna vozila, nakon što je prošla prelazna faza elektrifikovanja postojećih modela.

Rojters podseća da ova skandinavska zemlja planira da do 2025. godine prodaje isključivo automobile na električni pogon.

Norveška lider u kupovini električnih automobila
Izvor: Youtube/ Ecotricity NZ

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image