• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li će DINAR biti ISPOD 117 za evro, i treba li da bude?

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek
Izvor mondo.rs

Dinar je novu, 2020, godinu započeo sa nivoa 117,59 za jedan evro, i prvih dana januara beelži blagi rast da bi dana bio 117,56 dinara za evro. Da li će se do kraja godine spustiti ispod kote 117, i da li je dobro da tako bude?

Sa januarskim kretanjem, dinar je prema evru na godišnjem nivou jači za 0,7 odsto, a 2019. godinu je započeo na nivou 118,19 dinara da bi je završio za pola procenta jači - na nivou od 117,59.

Srpska valuta je prošle godine bio najjača, u odnosu na valutu Evrozone, 11. novembra kada je dostigao nivo od 117,47 dinara za jedan evro, dok je najslabija bila 29. januara – 118,48.

Možda će vas zanimati

Ukoliko se trend nastavi, i dinar ojača i ove godine za samo 0,5 odsto vrednosti kojom je započeo godinu, pašće ispod 117 dinara za evro, na vrednost na kojoj nije bio od 10. avgusta "davne" 2014. godine.

Kako je do tog jačanja dinara došlo i da li je uopšte dobro da dinar bude ispod 117 za jedan evro?

Dinar je u 2019. godini ojačao prema evru za pola procenta i to uprkos tome što je Narodna banka Srbije intervenisala na deviznom tržištu braneći evro - neto kupovinom 2,7 milijardi evra.

Toliki uticaj centralne banke na kurs na prvi pogled govori da je dinar potcenjen, i da se namerno drži niže od tržišne vrednosti ali ekonomski analitičari se spore koliki je "realan" kurs sprske valute.

Iako je NBS veći deo godine zapravo "branila" evro od naglog jačanja dinara, mnogi ekonomskih analitičara tvrde da je dinar precenjen, i da to nanosi štetu srpskim izvoznicima. Iz NBS, s druge strane, podsećaju da je jedna od vodećih svetskih finansijskih institucija, investiciona i savetodavna kuća JP Morgan, u izveštaju o očekivanim makroekonomskim i finansijskim kretanjima u zemljama u razvoju za 2020. godinu ocenila je da je srpski dinar jedna od dve valute koje su potpuno realno vrednovane.

Izvor: Ilustracija MONDO/Georgi Mitev Šantek

Ugledni srpski ekonomista i profesor Ekonomskog fakulteta Beogradskog univerziteta, Milojko Arsić, skreće pažnju na to da je JP Morgan svoju ocenu dao posmatrano iz ugla investitora, koje interesuje da li će kurs ostati stabilan u narednih nekoliko godina.

Država, kaže Arsić koji je i urednik Kvartalnog monitora (FREN), treba da posmatra kako kurs dugoročno utiče na privredu, odnosno kako bi mogao da (povoljnije) utiče na njen rast i strukturu.

Na jak dinar gunđaju i neki poslodavci, pa tako Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije kaže da je kurs dinara prema evru i drugim valutama nerealan i da ne pogoduje izvoznicima.

Pa otkuda onda jačanje dinara? Profesor Arsić kaže da je to posledica različitih tokova na finansijskom tržištu i u realnoj privredi, odnosno industrijskoj proizvodnji.

Na finansijskom tržištu Srbije je velika ponudu deviza (strane investicije i kupovina domaćih hartija od vrednosti) koja utiče da raste vrednost dinara, pojašnjava. NBS može to da spreči, i to su te milijarde evra koje su kupljene kako bi se sprečio veliki rast dinara.

Međutim, kako ekonomska struka nalaže, postoji samo jedan zdrav osnov za rast domaće valute - samo u skladu sa rastom produktivnosti i proizvodnjom.

"A to se nije događalo u prethodne tri godine", podseća profesor Arsić.

Produktivnošću se možda nismo proslavili ali ipak se u proizvodnom delu privrede događa značaj proces, ukazuju iz drugog srpskog analitičarskog tink-tanka – Makroekonomskih analiza i trendova (MAT).

Član uređivačkog kolegijuma MAT-a, Ivan Nikolić, kaže da su u Srbiji počele da daju efekta strane investicije. Imali smo ih, doduše, od 2000. godine, ali investitori koji stižu poslednjih godina su "oni pravi", koji podižu fabrike (a ne privatizuju i samo "zatežu" one stare), donose tehnologiju i rade za izvoz.

"Promenila se struktura izvoza, pa od 2016. znatno više imamo izvoza u segmentu proizvoda srednjeg tehnološkog nivoa a sve više se pojavljuju i proizvodi (i usluge) visokog tehnološkog nivoa. Zbog toga je srpski izvoz ostao relativno velik i pokazao se otpornijim na usporavanje ekonomije u Evropi, nađem glavnom izvoznom tržištu. S druge strane, to govori ponešto i o kursu dinara, tako da ne verujem da je precenjen", kaže Nikolić.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 14

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ping pong

Bice i ispod 100 samo da hronicni bolesnik prikaze na kraju godine da je prosecna plata 500 evra. Tri godine obecava 500 evra i tri godine mu ne ide da dobaci ni blizu do 500 evra sa svim mogucim stelovanjima podataka i izmenama racunanja.

Ti bi voleo glupane

Ovo je neizdrzivo nemamo izvoz vec samo uvoz otimanje Evra za dzabe na ulici sa cim podstaci poljoprivredu...sa kursom 117dinara..Ukinimo dinar I predjimo na evro monetu pa cemo videti gde ce ko biti.

Milan

@Ti bi voleo glupane Koju poljoprivredu da podstaknemo? Mozda da se investira u nju pa da postoje razlozi da se mleko digne na 200 dinara a plata i dalje da bude 240 eur? Proizvodjacima koji izvoze odgovara ovakav kurs ali to sve ide po grbaci obicnog radnika. Svuda se nasa vlada nahvalila kako imamo jeftinu radnu snagu pa zato sad i radimo preko kadrovakih agencija za umanjeni zakonski minimalac dok agencije i firme napreduju i to neverovatnom brzinom. Zadjite u fabrike pa da vidite kako se radi na linijama za 26000 dinara 8 sati i 6 dana u nedelji. Onaj ko prica o plati od 500 eur ili se pravi lud ili je stvarno lud. Lepo uzmes pincetu i sklapas automatski osigurac, dodjes kuci posle 8 sati ne vidis belu macku na oci, i jos kad mi se nadje neki pametnjakovic pa kaze posle toga idi na sledeci posao, tacno bi ga pustio na tu istu liniju i posle toga poslao na bilo koji posao pa da vidim sta moze i da li moze da radi. Onaj ko ne veruje neka dodje u Sr.Mitrovicu na liniju za sklapanje osiguraca.

special image