• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DOBILI smo SPORAZUM O TRGOVINI SA EAEU, hoćemo li i zaraditi?

Izvor mondo.rs Izvor Beta Izvor Tanjug

Srbija je od danas praktično članica Evroazijske ekonomske unije (EAEU), odnosno sa ovom zajednicom bivših sovjetskih republika čini tržište od 185 miliona ljudi. Da li to drastično menja izglede za veći izvoz srpske privrede?

Premijerka Ana Brnabić potpisala je danas u Moskvi Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU). Taj sporazum će zameniti postojeće bilateralne sporazume sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom i proširiti zonu slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgistan, što obuhvata tržište od oko 185 miliona ljudi.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je na sednici Evroazijskog međuvladinog saveta u širem sastavu da je Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU) od velikog značaja za Srbiju i njenu ekonomiju, dinamičniji rast, konkurentnost kompanija i za bolji standard građana Srbije.

Možda će vas zanimati

Ona je zahvalila članicama Unije što su uspešno zaključili pregovore sa Srbijom, navodeći da se sporazumom otvara tržište od 183 miliona ljudi.

"Želim da zahvalim svima sto ste bili fer i otvoreni partneri tako da smo izdejstvovali dodatnu liberalizaciju u odnosu na sporazume sa tri zemlje. Mi smo dodatno dogovorili da će u zemlje unije moći da se izveze i 2.000 tona cigareta, oko 90 hiljada litara vinjaka, 400 tona polu-tvrdog i tvrdog kravljeg sira, neograničene količine kozjeg i ovčjeg sira i neograničene količine voćnih rakija", rekla je Brnabić.

 Navela je da se obraća u ime Srbije koja je dugo bila izolovana, dodajući da pojedine članice znaju kako je biti pod sankcijama i koliko se vremena i prilika gubi dok drugi rastu i razvijaju se.

Sporazumom sa EAEU se proširuje lista srpskih proizvoda koji mogu da se izvezu na teritoriju EAEU bez carine i povećavaju se kvote za izvoz robe za koje važe ograničenja. Prema sporazumu ostaje carina na izvoz automobila iz Srbije.

RAZMENA OD 3,4 MILIJARDE DOLARA

Važeće stope carine u EAEU su dva evra za hiljadu komada cigareta, 1,5 evra po litru alkohola i oko 15 odsto za polutvrde i tvrde kravlje sireve. Ukupna robna razmena Srbije sa pet zemalja članica EAEU u prošloj godini je iznosila 3,4 milijarde dolara, a oko 90 odsto ukupne trgovinske razmene se realizuje sa njenom največom članicom - Rusijom. Evroazijska ekonomska unija zvanično je osnovana 1. januara 2015. godine, a njene članice su Ruska federacija, Kazahstan, Belorusija, Jermenija i Kirgistan sa ukupnim BDP-om od 1,9 triliona američkih dolara.

Srbija potpisivanjem sporazuma neće formalno postati članica Evroazijske eonomske unije, jer članstvo i nije bilo tema pregovora koji su se vodili od 2016. godine, već prvenstveno trgovinske kvote za sir, cigarete i druge proizvode.

Prema sporazumu, Srbija će u zemlje unije moći da izveze bez carina i 2.000 tona cigareta, oko 90 hiljada litara vinjaka, 400 tona polu-tvrdog i tvrdog kravljeg sira, neograničene količine kozjeg i ovčjeg sira i neograničene količine voćnih rakija.

NADE U RAKIJU i OVČIJI SIR

Iako pojedini u Srbiji najavljuju velike promene nakon ratifikovanja Sporazuma o slobodnoj trgovini, ekonomski stručnjaci kažu da će on ipak, u najboljem slučaju, doprineti vrlo blagom rastu trgovine sa članicama te organizacije, ponajviše sa Rusijom.

To jejednoglasna ocena data na jučerašnjem skupu o spoljnotrgovinskim sporazumima Srbije u organizaciji Centra za evropske politike (CEP), u Beogradu.

Svoju skepsu o većem značaju Sporazuma, eksperti zasnivaju na činjenici da Srbija već ima sporazume o slobodnoj trgovini sa tri članice EAEU, a da je sada tržište prošireno za dva manja člana - Jermeniju i Kirgistan. Ne smatraju da će bescarinski uvoz određene količine cigareta, alkohola, sira, tu mnogo promeniti sadašnje trgovinske bilanse.

Član Užeg pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU, Nebojša Lazarević, smatra da se sporazum sa EAEU potpisuje "forme radi" jer se "tu trgovinska politika Srbije i spoljnotrgovinski položaj Srbije značajno ne menja".

"Dodatak ovih nekoliko država s kojima ; tradicionalno nemamo nikavu trgovinsku saradnju neće nažalost uticati na našu bolju spoljnotrgovinsku poziciju", rekao je Lazarević a prenosi Beta.

"Sporazum sa EAEU je ekonomski neutralan", ocenio je na skupu programski menadžer CEP za unutrašnje tržište i konkurentnost Dušan Protić.

Najveći spoljnotrgovinski partner Srbije ostaje EU, gde ide 67 odsto njenog izvoza i odakle dolazi oko 60 odsto uvoza.

Na drugom mestu su zemlje CEFTA, gde, kako je naglasila izvršna direktorka CEP Ranka Miljenović, Srbija ostvaruje i suficit u mnogim oblastima, dok je njen treći trgovinski partner Rusija.

Udeo pet članica EAEU u izvozu Srbije u 2018. je bio 5,7 odsto a u uvozu 8,7 odsto pri čemu Rusije 5,3 odsto u izvozu i 7,9 odsto u srpskom uvozu.

ŠTA SE CARINI A ŠTA NE

Postojeće koncesije iz tri bilateralna sporazuma (sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom) prema novom sporazumu se proširuju i na Jermeniju i Kirgistan, te su sve članice EAEU, dobile godišnju kvotu od 2 000 tona cigareta, 50 000 čistog alkohola i 100 tona topljenog sira za uvoz u Srbiju.

Rusija će i dalje moći da izvozi u Srbiju sve vrste poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bez carine. Zemlje EUAE će i dalje plaćati carine prilikom uvoza u Srbiju belog šećera, etil alkohola, cigareta preko kvote, korišćenih motornih vozila i guma, novih traktora i putničkih automobila proizvedenih u Rusiji.

Carinjeni će prilikom izvoza u EAUE i dalje biti sledeći proizvodi iz Srbije: živinsko meso, određene vrste sireva, beli šećer, penušavo vino, etil alkoholi, cigarete preko godišnje kvote, pamučne tkanine i prediva, kompresori za rashladne uređaje, putnički automobili i traktori, korišćena motorna vozila i gume.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 13

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Владимир

Ето прилике да ови наши извезу нешто што произведу. Шта чекате?

M

Neki cete da poginete, a neki cemo da se vratimo.

Da

Samo se u Srbiji sa novim trgovinskim sporazumima, pitamo da li cemo imati koristi i zarade cccccccc!

special image