• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EPS "PLAĆA" GRAĐANIMA: Od besplatnih akcija svako bi mogao da dobije 310€?

Izvor mondo.rs Izvor Novosti.rs

Prema najavama Elektroprivreda Srbije ove godine treba, konačno, da postane akcionarsko društvo, što znači da građani mogu da očekuju besplatne akcije.

 Besplatne akcije EPS- svakom po 310 evra od reorganzicije i korporativizacije EPS Izvor: MONDO/Jelica Dojčinović

Građani Srbije bi tokom 2020. godine mogli konačno da dobiju i akcije EPS-a. Dugo se o očekuje i najavljuje, a Vlada Srbije je u poslednjem pismu o namerama upućenom Međunarodnom monetarnom fondu obećala da će tokom ove godine promeniti pravni status ovog javnog preduzeća, pišu "Večernje novosti".

Prvi korak na ovom putu biće raspisivanje tendera za procenu imovine, dok će se u međuvremenu sprovoditi akcioni plan reforme korporativnog upravljanja, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj.

Možda će vas zanimati

"U 2020. godini promenićemo pravni status EPS-a u akcionarsko društvo, u skladu sa tekućim procesom restrukturiranja preduzeća i finansijskom konsolidacijom sa ciljem da se poboljša održivost kompanije i obezbedi njeno profesionalno upravljanje", stoji u pismu o namerama.

Prelazak u akcionarsko društvo, između ostalog, znači i da će biti raspodeljeno 15 odsto besplatnih akcija punoletnim građanima. A koliko je to para?

Teško je proceniti, s obzirom na to da državna preduzeća u Srbiji nemaju ni običan popis imovine, niti ozbiljnu procenu njihove trenutne vrednosti. Takav je slučaj i sa EPS-om, svakako najvećom firmom po veličini imovne u Srbiji.

Neka gruba procena je da EPS, odnosno rudnici, elektrane i prenosni sistem, vrede najmanje 14 milijardi evra.

Kako je punoletnih građana u Srbiji, mereno brojem onih koji su bili upisani u birači spisak 2017. godine, oko 6.7 miliona, to znači da bi svaki građanin od 15 odsto EPS-a dobio akcije u vrednosti od 310 evra.

To bi ujedno bio i najveći dobitak od dosad dobijenih besplatnih akcija velikih državnih preduzeća koja su postala akcionarska društva.

Besplatne akcije dobilo je oko 4.8 miliona građana Srbije i to: Naftne industrije Srbije (pet akcija 2010. godine koje trenutno na Beogradskoj berzi vrede po 749 dinara), Aerodroma Nikola Tesla (jednu akciju 2011. godine vredi 998 dinara), Telekoma Srbije (31 akciju 2012) i od Akcionarskog fonda sedam hartija od vrednosti.

Pripalo im je i po 1.700 dinara od prodaje manjinskih paketa akcija koji bi se inače našli u Akcionarskom fondu, kao i novac od ne baš redovnih dividendi.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 21

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dividenda

Mene interesuje zasto se ne isplacuje dividenda od eps ljudima koji vec imaju njihove akcije, da li neko zna?

Ani

Sta i da podele akcije ako nisu na berzi i ne mozes trgovati, onda je to samo bezvredna hartija kao i akcije Telekoma.

Циганска камиказа

6.7 милиона пунолетних на изборима 2017-е? Шта, васкрсло једно 1.5-2 милиона за изборе?

special image