• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POMERENA IBARSKA: EPS sad može da proširi kolubarsko Polje G

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Elektroprivreda Srbije (EPS) je završila radove na izmeštanju dela Ibarske magistrale u dužini od 7,2 kilometra čime su stvoreni uslovi za proširenje površinskog kopa Polje G u Rudarskom basenu Kolubara.

Novoizgrađena deonica magistrale će u narednim danima biti otvorena za saobraćaj, najavili su danas ministar energetike Aleksandar Antić i v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić.

Polje G je otvoreno krajem 2017. godine i već se proizvodi ugalj, ali će sa zatvaranjem dela Ibarske magistrale biti dostupne nove količine uglja.

Možda će vas zanimati

Trasa puta je pomerena istočno ka pruzi Beograd – Bar, tj. od restorana Grand u Velikim Crljenima do kamenorezačke radnje u Šopiću.

Projekat je obuhvatio i izgradnju mosta na reci Peštan, 10 betonskih propusta, izmeštanje i izgradnju dalekovoda i telekomunikacinih instalacija duž cele nove deonice.

Polje G odlikuje izuzetno visok kvalitet uglja, a pun kapacitet razvoja ovog kopa ima "strateški značaj za srpsku energetiku", jer je, kako je istakao ministar Antić, 2019. pokazala da izuzetno dobra proizvodnja struje u termosektoru može da lako kompenzuje lošu hidrološku situacija za hidroelektrane.

Antić dodaje da je zato jedna od ključnih prioriteta da se omogući širenje kopova i da se zato rešavaju imovinsko pravna pitanja i eksproprijacija zemljišta. Ponovio je da je EPS postigao odlične rezultate i po pitanju novih investicija, pre svega u rudarskom sektoru u vezi sa otvaranjem polja Radljevo.

"Takođe, spremamo se za nabavke velikih sistema za Radljevo i polje E. Ušli smo u pripremu vezano za zapadni Kostolac i drugo. Tako da ide čitav set novih investicija u rudarstvu koje treba da obezbede da naši blokovi imaju dugoročan rad u narednim decenijama. Ponosan sam što je deo tih projekata u programu Srbija 2025".

Ali EPS ne radi samo na ugljenokopima.

"Nastavljamo sa intenzivnom investicionom strategijom na kopovima i blokovima zatim sa korišćenjem potencijala iz hidro sektora na Ibru, Moravi i Drini... Radimo i na obnovljivim izvorima energije i u 2020. očekujemo početak izgradnje vetroparka Kostolac koji je 100 odsto vlasništvo EPS-a i to će biti prvi veliki projekat EPS-a u obnovljivim izvorima, ne računajući hidro sektor", kaže ministar.

Antić kaže da se intenzivno radi na razvoju solarnih projkata i se sprema projekat EPS-a od 10 megavata, ali i da će se graditi veliki solarni park od 100 megavata na kostolačkim kopovima koji su završili eksploataciju.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image