Hleb uvozimo cak i svez

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekonomija

Neverovatno: Uvozimo "svež" hleb!?

Autori mondo.rs Politika
Autori mondo.rs Politika

Hvalimo se domaćom poljoprivredom, imamo Vojvodinu kao jednu od "žitnica Evrope", a hleb i pekarske proizvode – uvozimo. Pekari i trgovci kažu da je to - normalno.

Izvor: Guliver/getty images/iStock / Getty Images Plus/nndanko

Srbija je u poslednjih godinu dana više nego udvostručila uvoz hleba i pekarskih proizvoda, tako da je u 2019. na njeno tržiste dopremljeno oko 6.000 tona "svežeg" hleba, peciva i tosta u vrednosti od 6,8 miliona evra.

Kako piše "Politika" vekne su najviše stizale iz Rumunije, Nemačke, Bugarska, pa i iz Hrvatske, u koju je, prema nedavno objavljenim podacima, od njenog ulaska u EU, znatno povećan uvoz hleba.

Možda će vas zanimati

"Zvuči neverovatno, jer većini potrošača nije poznato da im trgovci i pekari uveliko prodaju vruć hleb i pecivo koji su na naše tržište stigli u šleperima " prethodno pripremljeni i zamrznuti nekada i hiljadama kilometara daleko", piše "Politika".

List dodaje da se precivo pred očima kupaca samo "dopeče", uglavnom u trgovinskim i pekarskim lancima, i prodaje kao sveže

Poznavaoci tržista objašnjavaju da "parbejking", kako se naziva ova tehnika pripremanja hleba i peciva (delimično pečeni, a onda brzo zamrznuti spremni za transport) sve više zamenjuje tradicionalno pekarstvo.

"Tome je doprinela distribucija u trgovinskom lancima, pre svega 'Lidlu' koji ima svoju centralnu pekaru, kao i firme koje ovdašnje hotele i druge ugostiteljske objekte snabdevaju uglavnom smrznutim pecivom", kazao je danas predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica agenciji Beta.

Na ovaj način smanjuju se troškovi proizvodnje, jer trgovci mogu da isporuče u svakom trenutku hleb i pecivo identičnog kvaliteta i više im nisu potrebni visokokvalifikovani pekari, jer "svaki zaposleni može da gotovo pripremljene proizvode ispeče i postavi na police".

U Hrvatskoj je taj problem više nego desetostruko veći, jer oni uvezu hleba i peciva za 75 miliona evra godišnje.

Gotovo svaka peta vekna hleba koja završi na stolovima građana Hrvatske uvezena je zamrznuta.

"Podaci su alarmantni ako uzmemo u obzir da nam je od ulaska u EU trend uvoza hleba u porastu. U prvih sedam meseci uvoz hleba porastao je gotovo 30 odsto, a slatkih proizvoda 28 odsto“, rekla je Nada Barišić iz Žitozajednice a preneo "Jutarnji list".

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 23

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

AV

Zlatno doba,nikad bolje🤣🤣🤣🤣🤣

Zlatno doba

Kilo čajne 1400 dinara, kilo svinjskog 630, jogurt 24, salama,malo bolja 800, pečenica 800, kilo Zlatiborac čvaraka 1600, a bilo prosle godine 1200. Umesto:Da nam živi,živi rad, pevaćemo: Da nam živi,živi glad. Sve je poskupelo u januaru za po 5,10, 50 dinara ili oko 15%

Loto i

@Zlatno doba pljacka

special-image

PRODAVNICA

MONDO REPORTAŽE

MONDO & EU

Inicijalizacija u toku...
loader