• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UZBUNA U NEMAČKOJ : Hoće li i nezaposleni voziti električne automobile?

Izvor mondo.rs Izvor SRNA

"Svi ćemo ubrzo voziti one fensi električne automobile", možda sada zvuči odlično ali električna vozila sa sobom donose i ogromne promene na tržištu rada. Samo u moćnoj nemačkoj automobilskoj industriji biće "prekobrojno" više od 400.000 radnika.

  Električni automobili će dovesti do otpuštanja u Nemačkoj Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Električna vozila su super, ali da li će ih voziti otpušteni ili nezaposleni ljudi? Prelazak na električna vozila mogla bi u Nemačkoj, koja ima moćnu autoindustriju sa dobro plaćenim radnicima, uzrokovati nestanak 410.000 radnih mesta do 2030. godine, pišu danas nemački mediji.

Prema pisanju dnevnika "Handelsblat", koji se poziva na izveštaj savetodavnog tela nemačke administracije "Budućnost mobilnosti" (NPM), samo u proizvodnji klasičnih motora sa unutrašnjim sagorevanjem i menjača moglo bi da u nekoliko narednih godina bude ugroženo oko 88.000 radnih mesta.

Možda će vas zanimati

U izveštaju se ističe da motori na električni pogon imaju manje delova i potrebno je manje održavanja od onih sa unutrašnjim sagorevanjem što će dovesti do otpuštanja radnika.

"Proizvodnja vozila biće dodatno automatizovana i neće biti potreban sadašnji broj radnika", piše "Handelsblat" prenoseći izjavu predsednika NPM, Heniga Kagermana.

Tokom 2018. godine, broj zaposlenih u nemačkoj automobilskoj industriji dostigao je 834.000 što je najviše od 1991. godine.

Izmeu ostalog, i tih 800.000 radnika je kupovalo i automobile. Pitanje je da li će svaki drugi, kada postane višak, moći da si to priušti od, eventualno pronađenog, drugog posla.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image